nehéz feladat

2018.12.09. 10:27

Kisebbségi kormányzásra készül a belga kormányfő

Charles Michel azért kényszerül erre a lépésre, mert legnagyobb koalíciós partnere, a jobboldali Új Flamand Szövetség (N-VA) szombat este ultimátumot adott neki az ENSZ migrációs csomagjához való belga csatlakozás feletti vita miatt.

A belga parlament csütörtökön nagy többséggel megszavazta, hogy az ország csatlakozzon az ENSZ-egyezményhez. Az N-VA azonban a dokumentum aláírása ellen szavazott. Michel akkor bejelentette: vasárnap elutazik Marrákesbe, hogy az ENSZ-konferencián aláírja az egyezményt, és ezt a koalíciós vita ellenére azóta is fenntartotta.

Bart De Wever, az N-VA elnöke azonban szombat esti sajtótájékoztatóján azt mondta: ha a kormányban nem számít pártjának véleménye, akkor kilépnek a koalícióból.

Michel erre bejelentette, hogy a távozó minisztereket államtitkárokkal helyettesíti, ami elemzők szerint nem lesz könnyű feladat, mert az alkotmány értelmében a kormányban azonos számú vallon és flamand miniszternek kell lenni.

Miután májusban szövetségi parlamenti választások lesznek, elemzők szerint a mostani változás már nem kényszerít ki előre hozott választást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában