Másfél évre

2019.04.06. 13:52

Kitiltották Ukrajnából Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt

Másfél évre kitiltották Ukrajnából Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét. A hírt maga Kelemen Hunor közölte egy közösségi portálon annak nyomán, hogy szombaton nem engedték be az országba.

Az RMDSZ elnöke Ungvárra szeretett volna eljutni a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) megalapításának harmincadik évfordulójára. Amint leírta, az ukrán határon egy órás várakozás és ellenőrzés után közölték vele, hogy nem léphet be Ukrajnába. Magyarázatot nem adtak a belépése megtagadására.

Az MTI-nek telefonon részletesebben is beszámolt arról: román diplomata útlevéllel a Záhony – Csap határátkelőn szeretett volna belépni Ukrajnába, azonban azt közölték vele, hogy a két társa folytathatja az utat, neki azonban vissza kell fordulnia.

„Egy ukrán nyelvű jegyzőkönyvet tettek elém, és bepecsételték az útlevelembe, hogy 2020 október 13-ig nem mehetek be Ukrajnába” – magyarázta.

Kelemen Hunor elmondta: azonnal tájékoztatta Románia külügyminiszterét a történtekről, hétfőn pedig panasszal fordul a bukaresti ukrán nagykövetséghez, és magyarázatot kér a történtekre.

Amint a politikus a közösségi portálon írta: személyesen szerette volna átadni jókívánságait a KMKSZ-nek.

„Beszéltem volna arról a közös útról, amelyet a kommunista diktatúrák bukása óta a Kárpát-medencei magyar nemzeti közösségek bejártak, és azokról a kihívásokról is szóltam volna, amelyekkel szembe kell néznünk. (.) Így nem marad más, mint hogy innen kívánjak boldog születésnapot a KMKSZ-nek, a Szövetség tagjainak és szimpatizánsainak, és egyben a kárpátaljai magyarokat biztosítsam az RMDSZ szolidaritásáról”

- áll a bejegyzésben.

Magyarország elfogadhatatlannak tekinti Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kitiltását Ukrajnából, ezért Ukrajna budapesti nagykövetét hétfőre berendelték a Külügyminisztériumba – tájékoztatta az MTI-t Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szombaton.

Menczer Tamás, a Tájékoztatásért és Magyarország Nemzetközi Megjelenítéséért Felelős Államtitkár az eset után kiadott közleményében hangsúlyozta: már a sokadik elfogadhatatlan magyarellenes lépésnek tekintik, hogy Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét szombaton nem engedték be Ukrajnába, ezért hazánk berendelte a külügyminisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét.

Ukrajna bukaresti nagykövete szerint Kelemen Hunort már 2017-ben kitiltották Ukrajnából és beutazását az országba nem először akadályozták meg szombaton. Az RMDSZ elnöke szerint Oleksandr Bankov ez utóbbi állítása nem felel meg a valóságnak.

Az ukrán nagykövet szerint már korábban kitiltották Kelement Hunort

Oleksandr Bankov, Ukrajna bukaresti külképviseletének vezetője Facebook-bejegyzésben reagált szombat este arra, a szerinte „kellemetlen, de természetes” helyzetre, hogy Kelemen Hunort nem engedték be aznap reggel Ukrajna területére. Azt állította: az RMDSZ elnöke már 2017. november 3-a óta nem utazhat be Ukrajnába és az ukrán hatóságok döntésével a magyar politikus is tisztában volt. A nagykövet szerint ugyanis azóta Kelemen Hunor megpróbált már magyar útlevéllel belépni Ukrajnába, és akkor is elutasították.

A mostani esetről a külképviselet vezetője elismerte, hogy a kitiltásról szóló – Kelemen Hunornak is kézbesített és általa aláírt – határozat nem tartalmaz indoklást, de Bankov szerint ez megszokott gyakorlat az európai országokban. Hozzátette: további magyarázatokkal is szolgál Kelemen Hunornak, ha személyesen felkeresi.

Az RMDSZ elnöke szerint a bukaresti ukrán nagykövet valótlanságot állít, amikor azt mondja róla, hogy korábban magyar útlevéllel próbált belépni Ukrajnába.

„Az elmúlt húsz évben nem voltam Ukrajnában, és soha nem használtam magyar útlevelet. Én be tudom mutatni a mai incidens dokumentumait. Arra kérem a bukaresti ukrán nagykövetet, Oleksandr Bankov urat, hogy ő is mutassa be az állítólagos korábbi beutazásomat megtiltó hasonló dokumentumokat” – reagált közösségi oldalán Kelemen Hunor a külképviseleti vezető állítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában