lejtmenet

2018.04.10. 12:25

Kitört a belháború a Jobbikban

Vona Gábor elnök lemondása után a párt meghatározó személyiségei egymás leváltását követelik.

Ahogy korábban írtuk, miután pártja az általa vártnál rosszabbul szerepelt a választáson, lemondott a Jobbik éléről Vona Gábor. A párt meghatározó politikusai azonban eközben máris egymásnak ugrottak. A 888.hu cikke szerint míg hétfőn Toroczkai László, a párt alelnöke nyíltan követelte Vona Gábor leváltását és a pártelitből való távozását is [ez még aznap este meg is történt -a szerk.], addig válaszképpen az egykori szkinhed, Sneider Tamás Toroczkai lemondását követelte. Mi több, Sneider a saját lemondását is belengette.

A kialakult feszültségek okát a lap szerint a Jobbik politikai fordulatában kell keresni: mint köztudott, a korábbi, erősen radikális hangvétel enyhülését a párt törzsbázisának jó része valódi arculcsapásként élte meg.

A választási vereségre utalva Toroczkai László, a párt egyik alelnöke nyilvánosan kijelentette:

„Vona Gábor megbukott, de a Jobbik él. Ha azonban Vona Gábor úgy gondolja, hogy nem végleg bukott meg, s a lemondás is csak látszólagos lesz, azzal kivégzi a Jobbikot”.

A pártban hónapok óta duzzadó feszültségeket pedig csak tetézte, hogy válaszképpen a szkinhedes múltú Sneider „Roy” Tamás lemondásra szólította fel Toroczkait, miközben elismerte, ő is szabadulna már a pozíciójától. " target="_blank" rel="noopener">Bejegyzésében azt írta:

„Ebben a helyzetben a nyilvánosság előtt üzengetned bajtársiatlan dolog. [...]Nemcsak Vona Gábornak kell ma lemondania az elnökségben, hanem mindenkinek. Neked és nekem is, mert részesei voltunk a néppártosodásnak.”

A 888.hu megjegyzi, hogy korábbi jobbikosok, így „Novák Előd, Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás is hevesen kritizálták Vona Gábort és a köpönyegforgató stílusát, mellyel sikeresen szétverte nemcsak a Jobbikot, hanem annak meghatározó táborát is.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában