Tűzhányó

2018.12.25. 08:02

Kitört az Etna vulkán

Vastag hamuoszlop gomolyog a hegyből: a catanai repülőteret le is kellett zárni.

Smoke rises near the city of Catania during an eruption of the Mount Etna, one of the most active volcanoes in the world on December 24, 2018. (Photo by GIOVANNI ISOLINO / AFP)

Kitört az olaszországi Etna, Európa legmagasabb és legaktívabb tűzhányója, a rossz látási viszonyok miatt a hatóságok lezárták a Szicília keleti partjánál lévő cataniai repülőteret.

Hétfő reggel mintegy 130 földmozgást észleltek a vulkánnál – közölte az Olasz Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV), a legnagyobb 4-es erősségű volt.

Nem érkeztek jelentések sérültekről.

A túrázókat az 1900 méternél magasabb helyekről biztonsági okokból evakuálták – közölte egy menedékház tulajdonosa.

A 3330 méter magas tűzhányó évente többször is látványosan működésbe léphet, lávát okádva és hamut eregetve a földközi-tengeri sziget fölött. A tűzhányó legutóbbi súlyos kitörése 1992-ben volt.

„A mostani kitörés az Etna oldalán történt, tíz év óta ez az első oldalirányba történt kitörés, de nem tűnik veszélyesnek”

- mondta Boris Behncje vulkanológus, az INGV munkatársa.

A szakértő szerint a délutáni órákban mérséklődtek a földmozgások és a hamukitörés, feltehetően a lávafolyam is, de azt a hamutól nem lehetett látni.

Borítókép: az Etna 2018. december 24-én. Forrás: GIOVANNI ISOLINO / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában