Járvány

2020.04.23. 08:57

Kormányhivatal: három ellenőrzésből háromszor nem volt jelen orvos a Pesti úti idősotthonban

Az elmúlt két napban háromszor is tartott szúrópróbaszerű ellenőrzést a Pesti úti idősotthonban Budapest Főváros Kormányhivatala.

Budapest, 2020. április 19. Az Országos Mentõszolgálat védõruhába öltözött munkatársai a lakók második tesztelését kezdik meg a fõvárosi önkormányzat Pesti úti idõsotthonában 2020. április 19-én. Müller Cecília országos tisztifõorvos utasítására megkezdõdött a fõvárosi fenntartású Pesti úti idõsotthon lakóinak második tesztelése is. Az otthonban már csak olyanok vannak, akiknek az elsõ tesztje negatív volt, most második körben is ellenõrzik õket, nehogy újra kitörjön a járvány. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A három ellenőrzésből háromszor nem volt jelen orvos az otthonban – közölte a kormányhivatal csütörtökön.

A közlemény szerint

a célzott ellenőrzés kiemelten azt vizsgálta, hogy van-e folyamatos orvosi ellátás az intézményben,

különös tekintettel arra, hogy a napokban a mentők által elvégzett második körös mintavételből kiderült, hogy több tucat fertőzött idős lakó van jelenleg is az intézményben.

A három ellenőrzésből háromszor nem volt jelen orvos az Pesti úti idősotthonban, tehát, a jelek szerint továbbra sem biztosított a folyamatos orvosi ellátás

- írták.

Felidézték: Müller Cecília országos tisztifőorvos április 9-én helyszíni szemlét tartott az idősotthonban és még aznap kötelező határozatot adott ki, amelyben többek között elrendelte azt is, hogy a fővárosi önkormányzat azonnal és folyamatosan biztosítsa az orvosi ellátást az intézményben.

Miután az országos tisztifőorvos utasítására vasárnap az Országos Mentőszolgálat közreműködésével megtörtént az idősotthonban maradt lakók második körös szűrése is, és kiderült, hogy közülük újabb 58-an fertőzöttek, akiknek folyamatos orvosi felügyeletre lenne szükségük, a kormányhivatal úgy döntött, hogy célzott – kifejezetten az orvosi jelenlétet vizsgáló – helyszíni ellenőrzést végez.

„Mindhárom ellenőrzés során azt tapasztaltuk, hogy nincs jelen orvos az intézményben. Sem a törvényben előírt főállású orvos, sem a szerződött háziorvos nem tartózkodott a idősotthonban. A folyamatos orvosi ellátás hiánya álláspontunk szerint különösen aggályos a gócponttá vált intézményben, ahol jelenleg is nagyszámban vannak fertőzöttek. Megállapításainkat az országos tisztifőorvos felé is jeleztük, aki jelenleg is átfogó vizsgálatot folytat az idősotthonban történt tömeges fertőzések miatt” – áll a közleményben.

A kormányhivatal emellett – mint működést engedélyező szerv – rendkívüli ellenőrzést rendelt el, és végzésben felszólította a fenntartó fővárosi önkormányzatot és az idősotthon vezetőségét további tisztázó dokumentumok benyújtására

- közölték.

Többek között elrendelték az intézmény által orvosokkal kötött korábbi és mostani szerződések, az orvosok intézményben való tartózkodását igazoló jelenléti ívek, az intézmény járványügyi eljárásrendje, a dolgozók járványügyi oktatását igazoló dokumentumok, jegyzőkönyvek, az országosan előírt látogatási, kijárási és felvételi tilalom alkalmazását igazoló iratok benyújtását.

A kormányhivatal várja az intézmény jelentését arról, hogy mikor voltak pontosan az első megbetegedések, végeztek-e orvosi vizsgálatot a tüneteket mutató betegeken, előfordult-e, hogy az országos eljárásrenddel szemben nem értesítették haladéktalanul a járványügyet és a hivatalos mintavételezést végző mentőszolgálatot arról, hogy tünetes lakójuk van

- sorolták.

Kérdés az is, hogy az első tüneteket mutató lakók észlelésekor milyen intézkedéseket tettek, az előírásoknak megfelelően azonnal elkülönítették-e a betegeket – írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában