Ország-világ

2020.11.19. 10:18

Gulyás Gergely: szerdán dönt a kormány, van-e szükség további intézkedésekre (videó)

Véget ért Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra sajtótájékoztatója.

Forrás: Facebook

Fotó: Szentkirályi Alexandra

Álhírt közölt a HVG és az Index

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője közölte, hogy egy rendkívül nehéz helyzetben a pontos tájékoztatás nagyon fontos. Szinte pánik tört, hogy a kormány a jelenlegi intézkedéseket meghosszabbította volna február 8-ig. A HVG és az Index álhírt közölt, a kormányrendelet teljesen egyértelmű, mivel a veszélyhelyzet február 8-ig marad érvényben, míg a több rendelkezést december 11-ig kell alkalmazni. Két hetente értékeli az intézkedéseket a kabinet, és az események fényében döntenek majd a lépésekről – idézte a minisztert az Origo.

Az osztrák határ mentén fokozott óvatosság indokolt

Gulyás Gergely elmondta, hogy jövő szerdán értékeli a kormány a meghozott intézkedések eredményeit, és dönt majd az esetleges lépésekről. Szólt arról is, hogy a mostani megfeszített munkának köszönhető, hogy a fertőzöttek arányához képest most kevesebben haltak meg, mint tavasszal. Az ország egészében jelen van a fertőzés, de az osztrák határ mentén fokozott óvatosság indokolt – tette hozzá.

Több mint 12 millió esetleges vakcinát kötött le az ország

A Miniszterelnökség vezetője szólt arról is, hogy folyamatosan tárgyalnak az esetleges beszerezhető vakcinákról. Az Astra Zeneaca esetében 6,5 milliót kötött le az ország. A Jansen Pharma esetében 4,36 milliót kötött le a kormány, míg a Pfizer esetében is több mint 4 milliót kötött le az ország. Csak ennél a három vakcinánál 12 millió oltóanyagot jelent a lekötés. Ez több mint 36 milliárd forintba kerülhet – tette hozzá.

Péntektől indul a nagy tesztelés

Pénteken a szociális intézményekben, majd hétfőtől az óvodákban és az iskolákban és a kórházakban indul majd a tesztelés – jelentette be a miniszter.

Összesen 15 ezer helyen 190 ezer ember teszteléséről kell gondoskodni. A tesztelésben az orvostanhallgatók is részt vesznek – mondta a miniszter. Így pontos képet kaphatunk a fertőzöttek számáról – mondta Gulyás.

Elfogadhatatlan

Gulyás az uniós vitákról azt mondta, hogy jelenlegi formájában elfogadhatatlan a jogállami kritériumokhoz való kötése a forrásoknak. Ma az minősül jogállamnak, aki beengedi a bevándorlókat, és nem emel semmilyen korlátot – tette hozzá.

Pontosan a bevándorlás kapcsán indultak el a jogállami viták is. Magyarország elkötelezett a jogállam iránt, és sok esetben a jogállami feltételek jobban is állnak, mint sok nyugati országban – mondta a miniszter. A jelenlegi kormánypárti vezetőktől nem kell félteni a jogállamot, mivel a diktatúra ellen léptek fel.

Semmilyen kioktatás nem fogadunk el Soros Györgytől

Soros György és az ellenzék az elmúlt pár órában közösen támadt az országra. Mind Soros, mind az ellenzék nyilatkozata feltűnően hasonlít egymásra. Soros Györgytől semmilyen kioktatás nem fogadunk el, ő volt az aki bedöntötte az angol fontos, a márka ellen spekulált, és megpróbálta 2008-ban tönkretenni az OTP-t. Nagy-Britanniában pedig jelenleg is nyomozás folyik Sorossal szemben – mondta Gulyás Gergely.

„A magyar ellenzék most egy újabb lehetőséget lát arra, hogy a bevándorlást az országra kényszerítse”

A magyar ellenzék most egy újabb lehetőséget lát arra, hogy a bevándorlást az országra kényszerítse. Az ország nem enged a zsarolásnak – mondta Gulyás.

Az ország gazdasági alapjai stabilak. Mi a kezdetektől fogva nem értettünk egyet az Új Generáció alappal, mivel nagy veszélyt láttunk a közös hitelfelvételnek – mondta a miniszter. Korábban elfogadtuk ezt az európai szolidaritás jegyében, de nem engedünk a további zsarolásnak – mondta a miniszter.

Erről most nem lehet beszélni

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy újabb szigorításokról nem tárgyalt a kormány. Felelős kormány nem tud arról beszélni, hogy mi fog történni 2-3 hét múlva. Ha mindenki betartja a szabályokat, akkor a járvány terjedése lassulhat – mondta a miniszter.

Gulyás: Már múlt idő a vétó

Az oktatásban sokkal nehezebb végzős hallgatókat bevonni a munkába, de elegendő pedagógus áll rendelkezésre, hogy a munka biztosítható legyen – mondta Gulyás. Múlt idő már vétó,Orbán Viktor ezt már közölte Angela Merkellel, és ez megtörtént lengyel részről is – mondta kérdésre. Jelenlegi formájában nulla az esélye az elfogadása a csomagnak.

Gulyás: A pénzügyi érdekek védelmét támogatjuk

Az unió több mint 7 évtizedes történetében a kifizetéseket eddig nem akarták teljesen más dolgokkal összefogni. Minden olyan szabályt támogatunk, ami a pénzek felhasználásának az ellenőrzését segítik – mondta kérdésre Gulyás. Amihez nem járulunk hozzá, hogy politikai ügyekkel kössék össze a pénzek kifizetését – tette hozzá. A pénzügyi érdekek védelmét támogatjuk, de azt hogy ne a választók által felhatalmazott kormány döntsön a migrációs ügyekben, azt nem tudjuk elfogadni. A status quo pártján állunk – mondta a miniszter.

Csúnyán leleplezték Donald Tuskot

Hónapról hónapra szégyenülnek meg azok, akik a Magyarországgal szembeni vádakat megfogalmazzák. Semmiben nem akadálya a megállapodásnak a hetes cikk szerinti eljárás lezárása – mondta kérdésre Gulyás. A Miniszterelnökség vezetője felidézte, hogy Donald Tusk 2018-ban arról beszélt, hogy nem szabad a jogállamiságot összekötni az uniós pénzek kifizetésével.

Az elsők között akarunk vakcinát hozni az országba

Nem lesz időben óriási különbség a vakcinák között, így az a cél, hogy az elsők között tudjunk az országba hozni ilyen vakcinát – mondta Gulyás. Korózs Lajosról azt mondta, hogy az ellenzék kezében van a helyzet feloldásának a kulcsa.

Lezárult a kirendeléssel kapcsolatos vita

A kormány célja az volt, hogy a járványügyi helyzetre felkészítse az egészségügyet, és ennek részeként döntöttek a jelentős orvosi fizetésemelésről – mondta Gulyás. A kirendeléssel kapcsolatos vita lezárult azzal, hogy az orvosi kamara javaslatát elfogadta a kabinet – tette hozzá. A másodállással kapcsolatos vita is rendezhető.

Ebben az esetben megy tovább az uniós költségvetés

Uniós költségvetés idővel biztosan lesz, de bázisalapon megy tovább a korábbi költségvetés, így minden korábban meghirdetett program megy tovább – mondta Gulyás. Az autópályák esetében nem indokolja az ingyenessé tételt a mostani helyzet, mivel a többség nem autópályán megy munkába.

Erről még nincsen döntés

Az iparűzési-adó kapcsán azt mondta Gulyás, hogy írásos változatot nem kaptak róla.

Nem akar dolgozni az ellenzék?

Sokkal többen járnak napi szinten ingázással a szomszédos országba, mint amennyi ember átment szavazni az ukrán vagy a román helyhatósági választásra – mondta egy kérdésre Gulyás. Az ellenzék szerint, ha járvány van, akkor az országgyűlési képviselőknek nem kell dolgozniuk – mondta egy másik kérdésre Gulyás annak kapcsán, hogy miért nyújtották be az alaptörvény-módosítását.

Gulyás: Sok megfontolandó van Jansa levelében

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a szlovén kormányfő Európai Bizottsághoz írt levelében nagyon sok olyan állítás van, amiket meg kell fontolni, így az uniós intézmények nem vehetnek részt belpolitikai küzdelmekben.

Csak panaszkodik Budapest vezetése

A nyilvánosság előtt csak panaszt és kritikát hall a kormány Budapest vezetésétől – mondta kérdésre Gulyás.

Gulyás: Mára teljesen internacionalista lett az ellenzék

A magyar ellenzék, ha bármilyen kritikákat kap külföldről, akkor a baloldal rögtön a kritika oldalra áll. Mára kizárólagos lett az internacionalizmus az ellenzéken belül a Jobbiktól Gyurcsányig – mondta kérdésre Gulyás.

Ilyen lehetőségek előtt áll a kormány

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy vagy meghosszabbítják a jelenlegi intézkedéseket, vagy szigorúbbakat hoznak, ha a következő hetekben nem lesz változás a számokban. Radikálisan javuló számoknak kell jönnie, hogy a kormány jelentősen enyhítsen karácsonyra.

Nem maradnak el sürgős kezelések

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy semmilyen sürgős kezelés nem marad el a koronavírus-járvány miatt.

Ennyi szabad intenzív ágy van

580-an vannak intenzív ágyon, és 1700 körül van a szabad intenzív ágyak száma, de az utóbbi bővíthető – mondta kérdésre a miniszter.

Nagyon nehéz jósolni

Gulyás bízik benne, hogy december 11-e után ismét lesz olyan Kormányinfó, amin jelen lehetnek az újságírók. Az előrejelzésekkel kapcsolatban azt mondta, hogy kéthetente lehet az intézkedéseket értékelni, a járvány tetőzése elég széles skálán mozog.

Ekkor áll el az ország a vétótól

A vétótól akkor tudunk elállni, ha a politikai döntéseket Magyarországon és nem Brüsszelben hozzák meg – mondta kérdésre Gulyás.

Képesek kezelni a helyzetet

Átlagosan egy nap Magyarországon 350-en halnak meg, nyilván most magasabb lehet ez a szám, de azon a számon belül van, amit képes az egészségügy és a temetkezés kezelni – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában