Hallgassa élőben!
Fotó: Szentkirályi Alexandra / Facebook

Gulyás Gergely: szerdán dönt a kormány, van-e szükség további intézkedésekre (videó)

Véget ért Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra sajtótájékoztatója.

Álhírt közölt a HVG és az Index

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője közölte, hogy egy rendkívül nehéz helyzetben a pontos tájékoztatás nagyon fontos. Szinte pánik tört, hogy a kormány a jelenlegi intézkedéseket meghosszabbította volna február 8-ig. A HVG és az Index álhírt közölt, a kormányrendelet teljesen egyértelmű, mivel a veszélyhelyzet február 8-ig marad érvényben, míg a több rendelkezést december 11-ig kell alkalmazni. Két hetente értékeli az intézkedéseket a kabinet, és az események fényében döntenek majd a lépésekről – idézte a minisztert az Origo.

Az osztrák határ mentén fokozott óvatosság indokolt

Gulyás Gergely elmondta, hogy jövő szerdán értékeli a kormány a meghozott intézkedések eredményeit, és dönt majd az esetleges lépésekről. Szólt arról is, hogy a mostani megfeszített munkának köszönhető, hogy a fertőzöttek arányához képest most kevesebben haltak meg, mint tavasszal. Az ország egészében jelen van a fertőzés, de az osztrák határ mentén fokozott óvatosság indokolt – tette hozzá.

Több mint 12 millió esetleges vakcinát kötött le az ország

A Miniszterelnökség vezetője szólt arról is, hogy folyamatosan tárgyalnak az esetleges beszerezhető vakcinákról. Az Astra Zeneaca esetében 6,5 milliót kötött le az ország. A Jansen Pharma esetében 4,36 milliót kötött le a kormány, míg a Pfizer esetében is több mint 4 milliót kötött le az ország. Csak ennél a három vakcinánál 12 millió oltóanyagot jelent a lekötés. Ez több mint 36 milliárd forintba kerülhet – tette hozzá.

Péntektől indul a nagy tesztelés

Pénteken a szociális intézményekben, majd hétfőtől az óvodákban és az iskolákban és a kórházakban indul majd a tesztelés – jelentette be a miniszter.

Összesen 15 ezer helyen 190 ezer ember teszteléséről kell gondoskodni. A tesztelésben az orvostanhallgatók is részt vesznek – mondta a miniszter. Így pontos képet kaphatunk a fertőzöttek számáról – mondta Gulyás.

Elfogadhatatlan

Gulyás az uniós vitákról azt mondta, hogy jelenlegi formájában elfogadhatatlan a jogállami kritériumokhoz való kötése a forrásoknak. Ma az minősül jogállamnak, aki beengedi a bevándorlókat, és nem emel semmilyen korlátot – tette hozzá.

Pontosan a bevándorlás kapcsán indultak el a jogállami viták is. Magyarország elkötelezett a jogállam iránt, és sok esetben a jogállami feltételek jobban is állnak, mint sok nyugati országban – mondta a miniszter. A jelenlegi kormánypárti vezetőktől nem kell félteni a jogállamot, mivel a diktatúra ellen léptek fel.

Semmilyen kioktatás nem fogadunk el Soros Györgytől

Soros György és az ellenzék az elmúlt pár órában közösen támadt az országra. Mind Soros, mind az ellenzék nyilatkozata feltűnően hasonlít egymásra. Soros Györgytől semmilyen kioktatás nem fogadunk el, ő volt az aki bedöntötte az angol fontos, a márka ellen spekulált, és megpróbálta 2008-ban tönkretenni az OTP-t. Nagy-Britanniában pedig jelenleg is nyomozás folyik Sorossal szemben – mondta Gulyás Gergely.

„A magyar ellenzék most egy újabb lehetőséget lát arra, hogy a bevándorlást az országra kényszerítse”

A magyar ellenzék most egy újabb lehetőséget lát arra, hogy a bevándorlást az országra kényszerítse. Az ország nem enged a zsarolásnak – mondta Gulyás.

Az ország gazdasági alapjai stabilak. Mi a kezdetektől fogva nem értettünk egyet az Új Generáció alappal, mivel nagy veszélyt láttunk a közös hitelfelvételnek – mondta a miniszter. Korábban elfogadtuk ezt az európai szolidaritás jegyében, de nem engedünk a további zsarolásnak – mondta a miniszter.

Erről most nem lehet beszélni

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy újabb szigorításokról nem tárgyalt a kormány. Felelős kormány nem tud arról beszélni, hogy mi fog történni 2-3 hét múlva. Ha mindenki betartja a szabályokat, akkor a járvány terjedése lassulhat – mondta a miniszter.

Gulyás: Már múlt idő a vétó

Az oktatásban sokkal nehezebb végzős hallgatókat bevonni a munkába, de elegendő pedagógus áll rendelkezésre, hogy a munka biztosítható legyen – mondta Gulyás. Múlt idő már vétó,Orbán Viktor ezt már közölte Angela Merkellel, és ez megtörtént lengyel részről is – mondta kérdésre. Jelenlegi formájában nulla az esélye az elfogadása a csomagnak.

Gulyás: A pénzügyi érdekek védelmét támogatjuk

Az unió több mint 7 évtizedes történetében a kifizetéseket eddig nem akarták teljesen más dolgokkal összefogni. Minden olyan szabályt támogatunk, ami a pénzek felhasználásának az ellenőrzését segítik – mondta kérdésre Gulyás. Amihez nem járulunk hozzá, hogy politikai ügyekkel kössék össze a pénzek kifizetését – tette hozzá. A pénzügyi érdekek védelmét támogatjuk, de azt hogy ne a választók által felhatalmazott kormány döntsön a migrációs ügyekben, azt nem tudjuk elfogadni. A status quo pártján állunk – mondta a miniszter.

Csúnyán leleplezték Donald Tuskot

Hónapról hónapra szégyenülnek meg azok, akik a Magyarországgal szembeni vádakat megfogalmazzák. Semmiben nem akadálya a megállapodásnak a hetes cikk szerinti eljárás lezárása – mondta kérdésre Gulyás. A Miniszterelnökség vezetője felidézte, hogy Donald Tusk 2018-ban arról beszélt, hogy nem szabad a jogállamiságot összekötni az uniós pénzek kifizetésével.

Az elsők között akarunk vakcinát hozni az országba

Nem lesz időben óriási különbség a vakcinák között, így az a cél, hogy az elsők között tudjunk az országba hozni ilyen vakcinát – mondta Gulyás. Korózs Lajosról azt mondta, hogy az ellenzék kezében van a helyzet feloldásának a kulcsa.

Lezárult a kirendeléssel kapcsolatos vita

A kormány célja az volt, hogy a járványügyi helyzetre felkészítse az egészségügyet, és ennek részeként döntöttek a jelentős orvosi fizetésemelésről – mondta Gulyás. A kirendeléssel kapcsolatos vita lezárult azzal, hogy az orvosi kamara javaslatát elfogadta a kabinet – tette hozzá. A másodállással kapcsolatos vita is rendezhető.

Ebben az esetben megy tovább az uniós költségvetés

Uniós költségvetés idővel biztosan lesz, de bázisalapon megy tovább a korábbi költségvetés, így minden korábban meghirdetett program megy tovább – mondta Gulyás. Az autópályák esetében nem indokolja az ingyenessé tételt a mostani helyzet, mivel a többség nem autópályán megy munkába.

Erről még nincsen döntés

Az iparűzési-adó kapcsán azt mondta Gulyás, hogy írásos változatot nem kaptak róla.

Nem akar dolgozni az ellenzék?

Sokkal többen járnak napi szinten ingázással a szomszédos országba, mint amennyi ember átment szavazni az ukrán vagy a román helyhatósági választásra – mondta egy kérdésre Gulyás. Az ellenzék szerint, ha járvány van, akkor az országgyűlési képviselőknek nem kell dolgozniuk – mondta egy másik kérdésre Gulyás annak kapcsán, hogy miért nyújtották be az alaptörvény-módosítását.

Gulyás: Sok megfontolandó van Jansa levelében

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a szlovén kormányfő Európai Bizottsághoz írt levelében nagyon sok olyan állítás van, amiket meg kell fontolni, így az uniós intézmények nem vehetnek részt belpolitikai küzdelmekben.

Csak panaszkodik Budapest vezetése

A nyilvánosság előtt csak panaszt és kritikát hall a kormány Budapest vezetésétől – mondta kérdésre Gulyás.

Gulyás: Mára teljesen internacionalista lett az ellenzék

A magyar ellenzék, ha bármilyen kritikákat kap külföldről, akkor a baloldal rögtön a kritika oldalra áll. Mára kizárólagos lett az internacionalizmus az ellenzéken belül a Jobbiktól Gyurcsányig – mondta kérdésre Gulyás.

Ilyen lehetőségek előtt áll a kormány

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy vagy meghosszabbítják a jelenlegi intézkedéseket, vagy szigorúbbakat hoznak, ha a következő hetekben nem lesz változás a számokban. Radikálisan javuló számoknak kell jönnie, hogy a kormány jelentősen enyhítsen karácsonyra.

Nem maradnak el sürgős kezelések

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy semmilyen sürgős kezelés nem marad el a koronavírus-járvány miatt.

Ennyi szabad intenzív ágy van

580-an vannak intenzív ágyon, és 1700 körül van a szabad intenzív ágyak száma, de az utóbbi bővíthető – mondta kérdésre a miniszter.

Nagyon nehéz jósolni

Gulyás bízik benne, hogy december 11-e után ismét lesz olyan Kormányinfó, amin jelen lehetnek az újságírók. Az előrejelzésekkel kapcsolatban azt mondta, hogy kéthetente lehet az intézkedéseket értékelni, a járvány tetőzése elég széles skálán mozog.

Ekkor áll el az ország a vétótól

A vétótól akkor tudunk elállni, ha a politikai döntéseket Magyarországon és nem Brüsszelben hozzák meg – mondta kérdésre Gulyás.

Képesek kezelni a helyzetet

Átlagosan egy nap Magyarországon 350-en halnak meg, nyilván most magasabb lehet ez a szám, de azon a számon belül van, amit képes az egészségügy és a temetkezés kezelni – mondta egy másik kérdésre Gulyás.


Dosszié

Hozzászólások

labdarúgó megye I Horváth Gábor
Kétszer vezetett a Kristály, de nem tudott Tihanyban nyerni
Labdarúgó NB I / 3 perce
Döntetlent játszottak Pakson
A Paks hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott a bennmaradásért küzdő Zalaegerszeggel.
Gyász
Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SÁGVÁRI GÁBORNÉ szül. Nigicser Erzsébet 75 éves korában visszaadta lelkét a teremtőjének. Temetése 2021. április 20-án, kedden 11 órakor lesz a tapolcai régi temetőben. Gyászoló család
"Elment, pedig maradt volna, Lett volna még sok-sok dolga, De a sors nem engedte, Jó Isten a mennybe vitte. Onnan óvja szeretteit, akik soha nem felejtik." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CZIPÓ LÁSZLÓ BUCI 65 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2021. április 21-én, szerdán 15 órakor lesz a lesencetomaji temetőben. Gyászoló család
„Az élet csendesen megy tovább, emléked elkísér egy életen át.” Fájó szívvel emlékezünk KLÉR ISTVÁNNÉ szül. Maródi Teréz halálának 8. évfordulóján. Erzsi és családja
"Szeretetben, fájdalomban a szíve megfáradt, édes Jézus adj nyugalmat drága jó anyánknak. " Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KUCSERA MIHÁLYNÉ szül. Heblinger Mária életének 92. évében örökre megpihent. Temetése 2021. április 20-án, kedden, a 14.15-kor kezdődő gyászmisét követően 15 órakor lesz a hárskúti felső temetőben. Gyászoló család
Soha el nem múló szeretettel emlékezünk Kovács Imre halálának 5. évforulóján. Fia, Kovács Imre halálának 10. évfordulóján. Felesége és családja
„Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek az égre!” Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAGYAR JÓZSEF a Sókai Bánya volt dolgozója 79 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatásról a későbbiekben gondoskodunk. Szerető családja
„Elmentem tőletek nem tudtam búcsúzni Nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, Ha látni akartok nézzetek az égre.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TRÓBERT FERENCNÉ szül. Kohlrusz Margit 68 éves korában elhunyt. Temetése 2021. április 21-én, szerdán 14.30 órakor kezdődő gyászmise után, 15 órakor lesz az úrkúti temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagyapánk KECSEDI GÁBOR 68 éves korában rövid, súlyos betegségben örökre megpihent. Temetéséről később intézkedünk. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk DUBA GYÖRGYNÉ szül. Marton Vilma életének 88. évében csendesen megpihent. Temetése április 23-án 11 órakor a balatonfüredi református temetőben lesz. Gyászoló család
„Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek...” Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LÁRIS OTTÓ a MÁFKI volt dolgozója 84 éves korában örökre megpihent. Utolsó útjára szűk családi körben kísérjük a veszprémi Dózsavárosi temetőben. Gyászoló szerettei
„Jókai Mór: Az arany ember" Tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TIMÁR MIHÁLY (1944–2021) hamvait szuk családi körben örök nyugalomra helyeztük. Gyászoló párja
„Ő már ott van, hol nincs fájdalom Örök álmát őrizze, béke és nyugalom.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy FUCHS RÓBERT életének 87. évében csendesen megpihent. Temetése 2021. április 21-én, szerdán 15 órakor lesz a herendi temetőben. Előtte 14.15-kor gyászmise a katolikus templomban. Gyászoló család
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk PERGER VILMOS a Suzuki Perger Csopak alapítója életének 68. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2021. április 22-én, csütörtökön 15 órakor lesz a veszprémi Vámosi úti temetőben. Gyászolják: felesége, fiai, unokái, menyei, családtagjai, barátai, munkatársai
„Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek az égre.” Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LENDVAI ÁRPÁD életének 77. évében váratlanul elhunyt. Temetése katonai tiszteletadás mellett 2021. április 27-én, kedden 11 órakor lesz a Vámosi úti temetőben. Gyászoló család
„Mindig velünk leszel, Az idő bárhogyis halad.” Köszönjük, akik szeretett férjem, apánk, Gyula bácsink, nagyapánk, dédapánk KEMÉNY GYULA búcsúztatóján részt vettek, elhozták a szeretet virágait, vagy megemlékeztek róla. Köszönet az ajkai Credo temetkezés segítségéért. Külön köszönet a veszprémi kórház Covid neurológiai osztályán dolgozó orvosok, ápolók segítségéért, hogy végső küzdelmében mellette voltak. Gyászoló családja, Márkó
Fájó szívvel tudatjuk, hogy WEISZ JÓZSEFNÉ szül. Simon Ilona életének 91. évében elhunyt. Temetése 2021. április 19-én, hétfőn 11 órakor lesz Balatonfüreden, a köztemetőben. Gyászoló család
„Annyira akartam élni, a betegséget legyőzni, Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KISS KÁROLY hajmáskéri lakos életének 80. évében elhunyt. Temetése 2021. április 19-én 15 órakor lesz a hajmáskéri temetőben. Gyászoló családja
Szeretettel emlékezünk VOZNEK IMRE halálának 1. évfordulóján. Felesége, gyermekei, Anita, Gyula és családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSOMOR JÁNOSNÉ szül. Hallai Mária 83. évében örökre megpihent. Temetése 2021. április 19-én, hétfőn 13.30 órakor lesz a vörösberényi temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ÖZV. STUMPF FERENCNÉ szül. Toldi Irén életének 93. évében örökre megpihent. Temetése 2021. április 20-án, kedden lesz a veszprémi Vámosi úti temetőben. A gyászoló család
megyei körkép / 1 órája
Tapolcai meglepetés a labdarúgó megye I-ben
B. Virág Rita
baleset / 2 órája
Összeütközött két autó Nemesvámoson
katasztrofavedelem.hu
növényápolás / 2 órája
Ez az 5 virágos növény jól érzi magát a napsütéses balkonon
ördögi terv / 2 órája
Kegyetlen történet! Elcsalták kirándulni, brutálisan meggyilkolták
Labdarúgó NB I / 2 órája
Elmaradt a bajnokavatás Kisvárdán
Életközelben / 2 órája
Járványellenes nemzeti program indításáról döntöttek