Ország-világ

2021.01.25. 11:10

Müller Cecília: mindegyik vakcina működik a koronavírus ellen (videó)

A héten több vakcinaszállítmány érkezik – mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Több százan megszegték a maszkviselési szabályokat

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy a mögöttünk hagyott hétvégén 569 személlyel szemben intézkedtek a maszkhasználat megszegése miatt. Az üzletekben 36 személlyel szemben intézkedtek írja tudósításában az Origo.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Két vendéglátóhelyet zártak be

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy a hétvégén két vendéglátóhelyet zártak be a szabályok megszegése miatt. A szabályok betartása a járvány elleni védekezés legfontosabb eleme, csak akkor lehet enyhíteni, ha elég oltóanyag érkezik tette hozzá. Türelmet kért a vendéglátóhelyek tulajdonosaitól. Több mint 1400-an szegték meg a kijárási korlátozásokat a hétvégén.

Ennyi házi karantént rendeltek el

5494 hatósági házi karantént rendeltek el a hétvégén mondta Kiss Róbert. Kisebb várakozásra kell számítani Csanádpalotánál, Röszkénél és Tompánál. Tavasz óta 520 büntetőeljárás indult, és 100 fő gyanúsítottak hallgattak ki.

Ezért kedvezőek a magyar járványügyi adatok

A magyar járványügyi adatok az intézkedéseknek és a jogkövető magatartás miatt kedvezőek mondta Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy a meghaltak száma is jelentős csökkenést mutat. 52 éves volt a legfiatalabb, míg 95 éves a legidősebb meghalt beteg vasárnap.

Több országban elindult a harmadik hullám

Müller Cecília közölte, hogy a legfontosabb, hogy ne kapjuk el a betegséget. A nagy számok törvénye alapján ezek az adatok sokkal kedvezőbbek, mint néhány héttel ezelőtt. Több országban elindult a harmadik hullám, és sok fejfájást okoznak a mutáns vírusok is tette hozzá.

Körülbelül a másfélszerese a gyógyultak száma az aktív betegeknek

Müller Cecília elmondta, hogy a vírus változásának a követése nagyon fontos, és egy jelentős mutálódás révén megváltozhat a vírus természete is. Szólt arról is, hogy a hazai elhalálozások esetében nagyon sok esetben a koronavírus csak hozzáadódott a halálozáshoz, mert sok alapbetegségük volt tette hozzá. Körülbelül a másfélszerese a gyógyultak száma az aktív betegeknek mondta az országos tiszti főorvos.

Ennyi vakcina érkezhet a héten

Több mint 146 ezer fő kapta meg az első védőoltást, és több mint 9 ezren a második védőoltást megkapták mondta a tiszti főorvos. Nincsen a világon olyan vakcina, ami 100 százalékos védelmet ad tette hozzá. Ez a beoltotti szám nagyon alacsony, ahhoz képest, amit el szeretnének érni. Több mint 11 ezer fő számára várnak ma, és holnap 25 ezer fő részére várnak oltóanyagot a Pfizertől. A Moderna vasárnapra ígért szállítást több mint 10 ezer fő részére mondta Müller Cecília.

Müller Cecília: mindegyik vakcina működik a koronavírus ellen

Mindegyik vakcina működik a koronavírus ellen mondta Müller Cecília. Teljesen mindegy milyen elven működik a vakcina.

Ekkor érkezhetnek az országba az orosz vakcinák

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor érkezhet még több vakcina az országba, mivel az AstraZeneca is változtatott a korábbi szállítási időpontján mondta Müller Cecília. Ezért is született meg a megállapodás az orosz féllel, hogy kétmillió vakcinát vásárolunk. Ezek a szállítmányok harminc, hatvan és kilencven nap múlva érkezhet. Most is zajlik a tárgyalás a kínai Sinopharm nevezetű céggel mondta az országos tiszti főorvos.

A második oltás után hőemelkedés és láz is jöhet, de egyáltalán nem általános

Úgy tűnik, most bármelyik vakcina megfelelő hatékonyságot és biztonságot nyújt mondta Müller Cecília. Sokan kapják már a második adagot, és ott úgy tűnik hevesebb reakciók lehetnek. A sejtes immunitás indul meg a második oltást követően, és ezek a sejtek emlékezni fognak erre a kórokozóra, és akcióba lépve ki tudják majd védeni a fertőzést. Ennek a folyamatnak az lehet a következménye, hogy erőteljesebbek a helyi reakciók, esetleg hőemelkedés és láz jöhet, de ez sem általános mondta a szakember. Abban az esetben, ha valakinél ilyen reakciók merülnek fel, akkor Paracetamol készítményekkel lehet védekezni.

Itt nem kell maszkot viselni

A parkokban és a zöldterületeken nem kell kötelezően maszkot viselni – mondta kérdésre Kiss Róbert. A csoportosulásokat ezeken a helyeken is kerülni kell tette hozzá.

Már közel 1,8 millió fő regisztrált az oltásra

Az NNK laborja mindent megvizsgál a beérkezett vakcinákkal kapcsolatban, így az orosz vakcina esetében is mondta kérdésre Müller Cecília. Minden gyártási tételt egyenként vizsgálni fog az NNK. Az oltásra eddig 1 775 000 fő regisztrált mondta kérdésre az országos tiszti főorvos.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában