Járvány

2020.03.30. 10:48

Operatív Törzs: egyelőre nincs robbanásszerű terjedés hazánkban (videó)

A fertőzések számának emelkedése ellenére sem következett be a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedése, ebben nagy szerepe van annak, hogy az emberek betartják a kijárási korlátozást – jelentette ki az országos tisztifőorvos hétfőn az operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Szolgálatba álltak a kórházparancsnokok

A kórházparancsnokok feladata az, hogy segítséget nyújtsanak az egészségügyi intézményeknek abban, hogy rendelkezésre álljanak a szükséges kapacitások, illetve az, hogy gondoskodjanak az eszközök vagyonbiztonságáról – mondta az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese, országos kórházfőparancsnok az operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Halmosi Zsolt hozzátette: a kórházparancsnokok kinevezésének az volt a célja, hogy az egészségügyi intézmények fel tudjanak készülni a következő időszakra. Mint mondta,

a szűk kapacitások rendelkezésre állása esetén életek múlnak majd azon, hogy pontosak legyenek a kórházaktól kapott az eszközökről, humánerőforrásról kapott információk, az esetleges átcsoportosítások miatt.

Ezeknek az adatoknak a validálása, ellenőrzése kiemelt feladata a kórházparancsnokoknak.

Kiemelte: a kórházparancsnokok orvosszakmai kérdésekben nem foglalhatnak állást, nem tehetnek javaslatot, nem hozhatnak döntéseket.

Feladatuk a gyógyítási folyamat zavartalanságához szükséges készletek, védőeszközök rendelkezésre állásának biztosítása és az eszközök vagyonbiztonsága

- jegyezte meg. Szólt arról is, hogy a kórházak vezetői két területen kötelesek eleget tenni a kórházparancsnok utasításának: a vagyonbiztonságban és a járványügyi szabályok betartásában.

Ismertette: Orbán Viktor miniszterelnök 108 egészségügyi intézmény élére nevezett ki kórházparacsnokokat, akiknek

gondoskodniuk kell arról, hogy ha az adott egészségügyi intézményben bármilyen hiány felmerül, akkor jelezzék számára ezt a hiányt, az országos törzsön keresztül pedig segítséget fognak kapni.

Halmosi Zsolt rendkívül fontosnak nevezte az egészségügyi intézményekben a járványügyi szabályok betartását, a kórházparancsnokok személyes részvételükkel, ellenőrzésekkel tudnak erről gondoskodni.

Az sem titok, hogy néhány olyan eszköz, amelyet a gyógyítás céljára biztosított Magyarország, nem oda került, ahova kellett volna – mondta, hozzátéve: a kórházparancsnokok kiemelt feladata az eszközök megóvása.

Nincs robbanásszerű terjedés Magyarországon

Müller Cecília azt mondta: a kijárási korlátozás be fogja váltani a hozzá fűzött reményeket, „a járvány terjedésének megakadályozását”. Magyarország még mindig a csoportos fertőzések fázisában van, a fertőzöttek száma egyenletesen oszlik el az országban, földrajzi gócpontokat nem sikerült azonosítani. A fertőződések száma napról napra emelkedik, de ez az emelkedés egyenletes, „a tömeges megbetegedések küszöbén vagyunk” – közölte.

A tesztekkel kapcsolatban a szakember általánosságban elmondta: sokféle van a világban, jórészük „bevizsgálatlan”, hiszen maga a járvány kényszerítette ki a gyártókból, hogy valamivel próbálják „megközelíteni” a betegséget, de ezek csak nagyon korlátozottan alkalmasak erre a célra.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a többi kijelölt intézmény – a vírus jelenlétének kimutatására szolgáló – laboratóriumi vizsgálatának eredményességéhez az kell, hogy a vírus kellő számban jelen legyen az orr- és garatmintában. Ekkor tudják kimutatni a vírus örökítő anyagát, de ez a vizsgálat csak egy adott, aktuális állapotot mutat, ebből bármiféle megbetegedési prognózist felállítani nem lehet. Ez az „aktuális állapot” azonban változhat, hiszen a betegség lappangási ideje 5-6, maximum 14 nap – ismertette.

A sajtótájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Hozzátette: létezik egy olyan teszt, amely a szervezetben található, a vírussal szemben termelődő ellenanyagot tudja kimutatni, ez arra ad bizonyítékot, hogy az illetőben jelen volt a vírus, és a szervezet védekezése elindult.

Nincs olyan teszt, amely a járvány terjedését meggátolja, befolyásolja – hangoztatta. Müller Cecília továbbra is azt kéri mindenkitől, ha panaszai vannak, hívja fel háziorvosát, aki a mentőszolgálattal és egy infektológus szakemberrel közösen eldönti, szükség van-e laborvizsgálatra.

Így intézzük a bevásárlást!

Az országos tisztifőorvos kérte, hogy az időseket ne hagyjuk magukra, a bevásárláson kívül tartsuk velük telefonon, illetve interneten a kapcsolatot.

A gyakorlati tanácsok között említette, hogy érdemes bevásárlólistával menni boltba, így elkerülhető az üzletben a „bolyongás”.

A csomagolt árut először szemrevételezzük, majd tegyük a kosárba, és kerüljük az egyes termékek tapogatását, fogdosását. Érdemes odafigyelni az árucikkek lejárati, fogyaszthatósági, minőségi idejére is. Fizetésnél inkább bankkártyát használjunk, és hazaékezés után azonnal mossunk kezet – mondta.

Kitért arra, hogy

az az idő, amíg a megvásárolt cikkeket átadjuk családtagjainknak, nem számít szoros kontaktusnak,

és ugyanez vonatkozik a postai úton érkező csomagok átvételre is. Az idősek lakásába azonban ne menjünk be, és hosszabb beszélgetést se kezdeményezzünk velük – hívta fel a figyelmet.

447-re nőtt az igazolt fertőzések száma

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy a mentő azokban az esetekben megy házhoz mintát venni, ha azt a háziorvos kéri. Jelezte, a mentőszolgálat újabb 55 mentőkocsit állított be ezekre a feladatokra, és az esetek nagy részében 24 órán belül a helyszínre ér. Csaknem nyolcszáz címet kaptak a mentők. Mindenkitől türelmet kérnek – mondta, hozzátéve, hogy ezek nem számítanak sürgős kiszállásnak. Hozzátette: ha ujjbegyvérből történik a mintavétel, annak nincs semmilyen előírása a beteg részéről, a légúti mintavétel előtt azonban sem enni, sem inni nem szabad.

Ehhez kapcsolódóan elmondta: tudják, hogy magánlaboratóriumok is végeznek vizsgálatokat koronavírusra, de ez minden esetben az adott ellátó felelőssége. Ezeket a vizsgálatokat azonban nem számolják bele a hivatalosan közölt számokba.

A Csongrád megyei Nagymágocs idősotthonában történt fertőzéssel kapcsolatban azt mondta: nem regisztráltak újabb megbetegedést. A megyei tisztifőorvos teljes zárlatot rendelt el az intézményben. A betegeket a szentesi kórház infektológiai osztályán kezelik, az otthont pedig fertőtlenítik.

Müller Cecília kitért arra: iránymutatást adtak az egészségügyi intézményeknek azokról a beavatkozásokról – szakmákra lebontva -, amelyeket jelenleg is el kell végezniük az egészségkárosodás vagy tartós egészségromás elkerüléséért. Ha valaki mégis úgy érzi, hogy ellátása nem megfelelő, az adott intézmény vezetőjéhez vagy betegjogi képviselőjéhez fordulhat.

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint 447-re nőtt a koronavírussal igazolt betegek száma, a betegséggel összefüggő halálesetek száma 15. Az országos tisztifőorvos elmondta, a fertőzöttek között van gyerek és fiatal felnőtt is. Kérdésre közölte: a betegek közül tizenöten szorulnak intenzív ellátásra.

A többség megértette a kijárási korlátozás fontosságát

Az állampolgárok többsége megértette a kijárási korlátozásról szóló kormányrendeletet, de már 739 esetben kellett a kijárási korlátozást megszegőkkel szemben intézkednie a rendőrségnek – jelentette be a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Kiss Róbert alezredes elmondta:

660 intézkedés figyelmeztetéssel zárult, 15 emberrel szemben azonban helyszíni bírságot kellett kiszabniuk.

Kérdésre válaszolva elmondta: az operatív törzs álláspontja szerint nincs szükség az időkorlát módosítására – például a piacok esetében -, és kérik az embereket, hogy a megváltozott szabályokhoz igazítsák beszerzéseiket.

Szólt arról is, hogy a rendőrség folytatja a több mint 9 ezer elrendelt hatósági házi karantén ellenőrzését, ezt már több mint 57 ezerszer megtették. A lakosság jelentős része megértette az operatív törzs kérését a hatósági házi karantén betartásáról, azonban már 163 esetben kellett szabálysértési feljelentést tenni a hatósági házi karantént megszegőkkel, 97 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 14 esetben pedig figyelmeztettek.

Folyamatos a maszkok gyártása

Ismertette: az operatív törzs folyamatosan elemzi és értékeli a kialakult helyzetet, és vasárnap arról döntött, hogy Magyarország csatlakozni kíván az Európai Bizottság polgári védelmi programjához. Ez azt a célt szolgálja, hogy az Európai Unió a védekezéshez szükséges eszközöket felhalmozza, és azok a tagállamok, amelyek vállalják készletek tárolását, támogatást kérhetnek a bizottságtól.

A határőrizetről szólva elmondta: belépő oldalon kizárólag a teherforgalomban van fennakadás Röszkénél és Csanádpalotánál, kilépő oldalon pedig a személyforgalomban Csanádpalotánál.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi indokolja a katonák utcai jelenlétét, azt mondta:

a Magyar Honvédség jelentős szolgálatot tesz a magyar embereknek, segítenek a rendőrségnek a határellenőrzésben, a megyeszékhelyeken a közbiztonság erősítésében.

Nemcsak a katonákkal, hanem a közterület-felügyelőkkel, polgárőrökkel is találkozhatnak az utcákon, mivel rendkívüli helyzetben mindenkinek a segítségére szükség van – mondta Kiss Róbert, köszönetét tolmácsolva a rendőrség munkáját segítőknek.

Az itthoni tömeges maszkgyártási lehetőséget firtató kérdésre azt mondta:

Magyarországon is megindult a maszkok gyártása, a büntetés-végrehajtás varrodáiban 24 órában készülnek maszkok.

Hozzátette: Törökországból érkezett 6,6 millió maszk előállítására alkalmas alapanyag, ebből napi 33 ezret állítanak elő. Hozzátette: a Magyarországon gyártott maszkokat is elsősorban az egészségügyi dolgozók ellátására tervezték.

Borítóképünk kivágás az Operatív Törzs március 30-i sajtótájékoztatójának videójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában