Ország-világ

2020.10.20. 11:00

Müller Cecília: nagy fertőtlenítő akció lesz az iskolákban az őszi szünet alatt (videó)

Az influenza elleni védőoltást minden háziorvosi praxisba kiszállították már, és mindenki számára térítésmentesen kérhető – mondta az országos tiszti főorvos az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Az elmúlt 24 órában 989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 48 757 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Müller Cecília országos tiszti főorvos az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján azonban hozzátette,

a friss adat nem teljes, mert az egyik egyetem jelezte, hogy informatikai probléma miatt nem futottak be az NNK-hoz az adatok.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Meghalt 38 többségében idős, krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 1211 főre emelkedett, 14 637-en pedig már meggyógyultak. Müller Cecília elmondta, a pandémia előrehaladásával a halálos áldozatok száma is emelkedni fog. Az aktív fertőzöttek száma 32 909 fő. Az aktív fertőzöttek 30 százaléka, az elhunytak 40 százaléka, a gyógyultak 30 százaléka budapesti. 1960 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen. Ez utóbbi szám is emelkedő tendenciát mutat – emelte ki, hozzátéve, hogy ez szerencsére a gyógyultak számával is így van.

Tavasszal is azon voltunk, hogy az egészségügyi ellátórendszert ne terheljük túl. Ezért mi magunk is sokat tehetünk. Nem javasoljuk a tömeges rendezvényeken való részvételt. Csak a zászlófelvonás és a díjátadás lesz megtartva

– ismertette Müller Cecília, aki a más rendezvényektől való távolmaradást is kérte az emberektől.

Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat, és ezzel is védjék az óvodák és iskolák zavartalan működését. Az Operatív Törzs jelenleg 46 óvodában és 21 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 153 osztálynál és 17 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt. Az iskolákban nemsokára megkezdődik az őszi szünet. Az országos tiszti főorvos üdvözölte, hogy az oktatás gördülékenyen ment.

Az őszi szünet időtartama alatt egy nagy fertőtlenítő akció lesz az iskolákban

– fogalmazott. A cél a gördülékeny működés – vázolta a kormány legfontosabb törekvéseit az iskolákkal kapcsolatban.

Ahol nagyobb számban voltak megbetegedések, ott a katonaság is segíteni fog a fertőtlenítésben.

A korosztályok érintettsége is másképp néz ki a 42. héten: a 65 éven felüliek is és a fiatalok is jobban érintettek – mondta el Müller Cecília. Összességében elmondható, hogy a járványba bevonódnak a középkorúak és az idősek. Ugyanakkor a 14 éven aluli gyermekre továbbra sem annyira veszélyes a vírus – tette hozzá.

Változatlanul a sűrűn lakott Budapest a legérintettebb. Budapesten (14 889) és Pest megyében (6244) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (3000), Borsod-Abaúj-Zemplén (2715), Szabolcs-Szatmár-Bereg (2351) és Hajdú-Bihar megye (2314). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (504).

Amíg csak a fiatalok voltak érintettek, addig a nők és a férfiak megbetegedési aránya 50-50 százalék volt. Ez megváltozott kicsit: az idősebbek bevonódásával a nők között több a fertőzött. Magyarországon a nők, a világon a férfiak az érintettebbek – vázolta.

Az influenza elleni védőoltást minden háziorvosi praxisba kiszállították már, amely mindenki számára térítésmentesen kérhető, ez vonatkozik a gyerekekre is

– mondta Müller Cecília.

Az oltás elsősorban a krónikus megbetegedésben szenvedőknek javasolt, valamint a 60 év felettiek számára. Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy mindenki csak előzetes bejelentkezés után menjen az orvosi rendelőkbe. Az országos tiszti főorvos kiemelte, hogy a munkájuk miatt veszélyeztetetteknek is ajánlják, hogy oltassák be magukat. A koronavírus ellen nem véd az oltás, de csökkenti a súlyosabb betegségek kialakulását – emelte ki. Hozzátette, hogy az orvosok beszámolója alapján sokan éltek és élnek az influenza elleni oltás lehetőségével, amelyre mindenkit bátorított.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy a jogszabály hatályba lépése óta 505 emberrel szemben kellett intézkedniük, mert a tömegközlekedésben nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot. Hétfőn 7 ilyen intézkedésre volt szükség, amiből 4 figyelmeztetéssel, 3 szabálysértési feljelentéssel zárult.

A kereskedelmi üzletekben, közintézményekben és egyéb, a jogszabályban meghatározott helyeken, ugyancsak a kormányhatározat hatályba lépése óta 966 emberrel szemben intézkedtek ugyanezért, ebből hétvégén 18 zárult figyelmeztetéssel, 6 pedig szabálysértési feljelentéssel.

Kiss Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy

ismeretlen személyek fehér ruházatba öltözve hamisan, hivatalos fertőtlenítő személyzetnek adják ki magukat. A rendőr alezredes kiemelte, hogy a fertőtlenítési feladatokat kizárólag a területi tiszti főorvos és a helyi önkormányzat egyeztetésével végezhetik el.

Mindenkit arra kért, hogy ha ilyen jellegű visszaélést tapasztalt, értesítse a rendőrséget.

11 275 helyszíni ellenőrzést hajtottak végre, ebből 3292 házi karantént rendeltek el, így jelenleg 24 380 házi karantén alá vont személyt tartanak nyilván. Közülük 1021-en vállalták, hogy a hatóságok elektronikusan, mobiltelefonos applikáción keresztül ellenőrizzék, betartja-e a karanténszabályokat.

A határforgalomról szólva elmondta: Magyarország határátkelőinél zökkenőmentes a ki- és belépés, de a teherforgalomban belépőoldalon Röszkénél és Tompánál 3 órás, Csanádpalotánál és Beregsuránynál 2 órás várakozással kell számolni.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy megoldható zárt térben az iskolások, gyermekek mozgása.

A sport ebben az időszakban kiemelten fontos. Torlódás alakulhat ki az öltözőkben, erre fel kell készülni

– emelte ki az országos tiszti főorvos, hozzátéve, hogy a tornacsarnokok nagyok, azonban a szellőztetéseket meg kell oldani. Azt is elmondta, hogy sportolás után a sporteszközöket le kell fertőtleníteni, tisztítani kell, mielőtt jön a következő csoport.

„Meg kell köszönnünk a magyar lakosságnak a szabálykövető magatartást” – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes egy sajtókérdésre reflektálva.

Müller Cecília kérdésre válaszolva azt mondta, személy szerint nem hallott olyan orvosról, aki megtagadta volna az intézményi átvezénylést. Rendkívüli teljesítményt igényel a jelenlegi rendkívüli helyzet mindenkitől – jelentette ki az országos tiszti főorvos, aki megköszönte azoknak az orvosoknak a munkáját, akik nem felejtették el esküjüket.

Ideális eset az, ha valaki a rendelőben kapja meg a védőoltást – ismertette Müller Cecília, hozzátéve, hogy az idősebbek, akik nem tudnak elmenni a rendelőbe, azoknak a háziorvosa otthonában adja be az oltóanyagot.

Az antigén gyorsteszt kapcsán kiemelte, hogy a tesztek megnyugtató eredményt adtak. Ha pozitív volt, akkor mind a PCR-, mind az antigén teszt megbízhatóan funkcionált.

Az antigén teszt nagy előnye, hogy gyors. Példaként hozta fel, hogy már a mentőautóban el tudják végezni a műveletet, aminek következtében a megfelelő ellátóhelyre tudják vinni a beteget. A legfőbb előnye az, hogy a beteg gyors ellátásban részesül, és gyorsan a megfelelő helyre kerül

– húzta alá.

Eddig 909 egészségügyi dolgozó átvezénylése történt meg – emelte ki a Magyar Nemzet kérdésére Müller Cecília.

Az őszi szünet alatt, ha sem a fogadó nagyszülő, sem a gyerek nem mutatja a betegség jeleit (láz, hőmérséklet-emelkedés, köhögés stb.), akkor biztonsággal találkozhatnak – válaszolt sajtókérdésre az országos tiszti főorvos.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján, 2020. május 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában