Ország-világ

2021.01.20. 11:15

Operatív Törzs: csekély a mutációs vírusok terjedése hazánkban (videó)

Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken – mondta Müller Cecília az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Forrás: Youtube / M1

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondta, hogy tegnap a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 132 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, a jogszabály hatálybalépése óta pedig összesen 20473 szemben – írja az Origo.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 751 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 201 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 550 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem vették figyelembe.

Tegnap a rendőrök egy belvárosi boltot 14 napra, egy Jász-Nagykun-Szolnoki megyei konditermet zártak be.

Közölte: az elmúlt 24 órában a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 320 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. A november 4-étől hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-étől felváltó kijárási tilalom alatt már 27 372 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek szabályszegőkkel szemben.

Ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat is, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 47 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 10 052-szer intézkedtek.

Tegnap 9015 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Kedden 2213 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 20 370-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 1896-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – ismertette.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos leszögezte, hogy

a mutáns vírusok közösségi terjedése nem jelentős egyelőre.

Szerinte továbbra is kedvezőek a járványügyi statisztikák.

Ismertette a kedd reggel közzétett, legfrissebb járványügyi adatokat. Itthon 976 újabb megbetegedést regisztráltak a hatóságok, amivel 354 252 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 95, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 11 615 főre emelkedett. Azt is kiemelte, hogy 233 232-en már meggyógyultak, és 109 405 aktív fertőzöttet tartanak számon. Jelenleg 4 218 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 294-en vannak lélegeztetőgépen.

Magyarország védőoltási programja folytatódik, gyakorlatilag az összes vakcinát felhasználtuk. Eddig 130 318 fő kapott oltást. Éppen ideje volt, hogy megérkezzen az újabb Pfizer szállítmány – fogalmazott. Egy hét múlva érkezik újabb vakcinaszállítmány.

A teljes sajtótájékoztatót itt megtekinthetik:

Kedvezőek a felmérések, miszerint a magyarok bíznak a védőoltásokban, és a szakemberek tanácsaiban – jelentette ki. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént.

Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg.

Nagyon fontos, hogy az egészségügyi dolgozók védettek legyenek, csak kevesen nem vállalták az oltást – ismertette.

Egy hét múlva érkezik az újabb vakcinaszállítmány, addig be kell érnünk a mai Pfizer-szállítmánnyal. Ez több mint 30 ezer ember beoltására alkalmas – mondta. Néhány nap alatt valószínűleg el fog fogyni a mai szállítmány, hiszen az oltópontjaink serényen dolgoznak – tette hozzá.

Reméljük, hogy a közeljövőben nyílik alkalom a tömeges oltások megkezdéséhez, mert csak ez vezet oda, hogy a korlátozásokat enyhítésre kerüljenek

- beszélt a jövőről.

Ismertette, hogy már több mint 1,7 millióan regisztráltak a vakcináért. Ez is azt jelenti, hogy a magyarok megértették, és elfogadták azokat az üzeneteket, amiket közvetítettünk feléjük – húzta alá.

A közeljövőben megkezdődik a 89 év felettiek oltása is – mondta Müller Cecília. Ezért is kérem a családtagokat arra, ha elakadnának a regisztrációban, segítsenek nekik. Szeretnénk minden olyan idősről tudni, aki igényli az oltást – emelte ki, hozzátéve, hogy vagy a háziorvosuk, vagy az oltócsapat tagjai fognak eljutni hozzájuk.

A 89 év felettiek közül 10 ezren jelezték eddig az oltás iránti igényüket, arra kérem őket, éljenek ezzel a lehetőséggel

– zárta mondandóját Müller Cecília.

Akinél akut megbetegedés zajlik, az nem kaphatja meg sem a koronavírus elleni védőoltást, sem más védőoltást. Amikor az orvos egészségesnek találja, akkor beoltható lesz.

A vakcina manapság aranyat ér – válaszolt döbbenten Müller Cecília arra a kérdésre, hogy az oltópontokon valóban kiöntögetik-e a vakcinát. Az országos tisztifőorvos természetesen cáfolta ezeket a híreszteléseket. Az összes vakcinát el kell oltani – fűzte hozzá, hozzátéve, hogy az oltópontok ezt ügyesen megszervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában