Ország-világ

2021.01.27. 11:10

Müller Cecília: továbblépünk, növeljük az oltás intenzitását az idősotthonokban (videó)

Tovább kell lépni, az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása napokon belül lezárul, és intenzívebbé válik az oltások beadása az idősotthonokban, szociális intézményekben – mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifõorvos a hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elõsegítésérõl tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erõforrások Minisztériumában 2020. május 8-án.

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Több ezer fiatal vett részt a védekezésben

Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese az egyetemi hallgatók védekezésben való részvételéről beszélt. Több mint 5 ezer ilyen egyetemista volt eddig. Ők nagyrészt a szűrésben vettek részt, míg ezren a kórházakban dolgoztak. 2200 fiatal vett részt a mentősök munkájában írja tudósításában az Origo.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Ilyen segítséget kapnak a segítő fiatalok

Schanda Tamás elmondta, hogy volt olyan hét, amikor közel 500 hallgató dolgozott a mentőknél. Nagyon nagy köszönet illeti a fiatalokat ezért a munkáért. A kormány döntése értelmében krediteket is kapnak a munkáért, és a vizsgaidőszakot két héttel meghosszabbították számukra. Az egyetemek saját forrásból is nyújthatnak támogatást a kirendelt és önkéntes egyetemi hallgatóknak.

Sokan nem segítik a védekezést

Míg sokan segítik a védekezést, addig mások a közbizalmat aknázzák alá mindenféle kamuvideóval, és abszurd összeesküvés-elméletekkel bombázzák a közvéleményt mondta Schanda. Mindenki tartsa be a szabályokat, mivel közel egy éve együtt kell élni a vírussal. A kormány mindent megtesz, hogy megfelelő mennyiségű oltást szerezzen be a brüsszeli hibák ellenére.

Ennyien szegték meg a maszkviselési szabályokat

135-en szegték meg a maszkviselési szabályokat kedden mondta Kiss Róbert rendőr alezredes.

343-an szegték meg a kijárási tilalmat

Kiss Róbert szólt arról is, hogy kedden 343-an szegték meg a kijárási tilalmat. 71 rendőri intézkedés volt a tranzitálási szabályok megszegése miatt.

Továbbra is csökken az aktív fertőzöttek száma

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy továbbra is csökken az aktív fertőzöttek száma. Annyira intenzíven zajlik a védőoltási program, amennyire a vakcinák száma ezt lehetővé teszi.

Véget ér ez a kampány

Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása hamarosan lezárul mondta Müller Cecília. Azok, akik nem vették igénybe az oltást, azoknak is lesz lehetősége az oltásra, de kampány már nem lesz tette hozzá. A szociális intézményekben, idősotthonokban felgyorsul majd a védőoltások beadása mondta a szakember.

Ennyi vakcina érkezett eddig

Eddig 201 ezer ember oltására elegendő vakcina érkezett az országba. Vasárnap újabb Moderna-szállítmány érkezik mondta Müller Cecília. A kormány szerdai ülésén vizsgálja az intézkedések fenntartását, de a nyitáshoz jelentős mennyiségű vakcinára lenne szükség.

Nagy segítség ez az országnak

Magyarországra érkezik a Lille-i gyár egyik készítménye, a bamlanivimab amivel a súlyos állapotban lévő betegeket lehet kezelni mondta Müller Cecília. Ez egy passzív immunizációt jelent majd tette hozzá. Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy több növény esetében van már virágzás, és ez növeli az allergia kockázatát.

Allergiás tünetek

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az allergia esetében hasonló tünetek lehetnek, mint a koronavírusnál, ezért feltétlenül a tüneteknél jelentkezni kell a háziorvosnál, hogy ki lehessen szűrni a valódi okokat.

Vizsgálat indult a gyöngyösi kórházban

Kiss Róbert kérdésre azt mondta, hogy a gyöngyösi kórházban vizsgálódnak a polgármester jogosulatlan beoltása miatt.

Így kell eljárni az oltópontokon

Puffert kell képezni az oltatandó személyek esetében az oltópontokon, mert így ha valaki nem tud megjelenni, akkor egy olyan személy kaphatja meg, aki meg tud jelenni mondta kérdésre Müller Cecília.

„Nagyon fontos, hogy amikor kiolvasztották a Pfizer vakcináját, akkor 2-8 fokon lehet tartani 5 napig és fel lehet használni.”

Ha egy ampullát kinyitottak, akkor azt hat órán belül el kell használni tette hozzá.

Ez történhet, ha valaki megkapta a második oltást

Ha valaki megkapta a második oltást, akkor az a személy mentesülhet a házi karantén alól, mert nagy valószínűséggel nem eshet áldozatul a vírusnak. A pontos szabály még tervezés alatt van mondta kérdésre Müller Cecília. Azok az otthonok, ahol plexifal előtt sem találkozhattak a rokonok, azok helytelenül jártak el mondta egy másik kérdésre az országos tiszti főorvos.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában