Járvány

2020.04.29. 10:47

Maruzsa Zoltán: biztosan megkezdődik hétfőn az érettségi (videó)

Továbbra sem merültek fel olyan körülmények, amelyek miatt halasztani kellene a vizsgákat. A 113 ezer érettségizőnek csupán a 3 százaléka lépett vissza – közölte Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a koronavírus elleni védekezését felelős Operatív Törzs szerdai tájékoztatója előtt.

Budapest, 2020. április 9. A kormany.hu által közreadott képen Maruzsa Zoltán, az Emberi Erõforrások Minisztériuma köznevelésért felelõs államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján Budapesten 2020. április 9-én. Idén csak az írásbeli érettségi vizsgákat tartanák meg az oktatási akciócsoport javaslata szerint - mondta az államtitkár. MTI/kormany.hu

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: MTI Fotószerkesztőség/-

Hétfőn megkezdődnek Magyarországon az érettségi vizsgák, továbbra sem történt olyan esemény, amely miatt halasztani kellene – számolt be Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóját megelőzően a Magyar Nemzet tudósítása szerint. Az államtitkár elmondta, több mint 113 ezren érettségiznének idén, ebből mindössze 3 százalék lépett vissza. Hozzátette, semmilyen szankció nem éri azt az érettségizőt, aki halasztani szeretne.

Aki beteg, attól kérik, hogy ne vegyen részt a vizsgán, lázmérést azonban nem rendeltek el központilag.

Maruzsa Zoltán elmondta, a személyes kontaktusokat a felére csökkentették azzal, hogy a legtöbb tárgyból csak írásbeli vizsga van. Az óvintézkedések közé sorolta azt is, hogy nem 8, hanem 9 órakor kezdődnek a vizsgák, így nem kell zsúfolt tömegközlekedési eszközzel utazniuk a diákoknak.

Maruzsa Zoltán és az Operatív Törzs tájékoztatóját itt tudja megtekinteni:

Hozzátette, mindenkinek biztosítanak maszkot, a tanároknak maszkot és kesztyűt is, ezeket holnaptól lehet átvenni a kormányhivataltól. Az épületeket alaposan kitakarítják, és ezt ellenőrzik is. Az idősebb, krónikus betegséggel küzdő pedagógusokat tehermentesítik a felügyelet alól.

Egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó lehet, és legalább másfél méternyi távolságot kell tartani.

Papírfelületen a vírus 24 óra alatt elpusztul, emiatt a dolgozatok későbbi javítása nem jelent kockázatot – tért ki rá az államtitkár.

A külföldön tartózkodó diákokat az érettségi idejére beengedik az országba, és mentesítik őket a tizennégy napos karantén alól, de fontos, hogy tájékozódjanak az Oktatási Hivatal honlapján a friss információkról – hívta fel a figyelmet Maruzsa Zoltán.

Borítóképünk kivágás az Operatív Törzs egyik korábbi tájékoztatójának videójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában