Járvány

2020.05.21. 10:22

Gulyás Gergely: hazánk felszámolja a tranzitzónákat (videó)

Ezután csak külképviseleteken lehet benyújtani menekültkérelmeket – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzet tudósítása szerint a mai Kormányinfón elmondta:

a védekezés hatékony volt, annak első fázisa sikerrel zárult, a betegség tömeges elterjedését sikerült megállítani.

Hozzátette: a járványveszély továbbra is fennáll. Az elmúlt napok többségében többen gyógyultak meg, mint amennyien megbetegedtek.

A védekezés második szakaszában védelmi intézkedések léptek a kijárási korlátozások helyére – mondta a miniszter, azt kérve, hogy ezeket mindenki tartsa be. Gulyás Gergely összességében sikeresnek ítélte a védekezést,

a kormány időben hozta meg a legfontosabb döntéseket és a polgárok is fegyelmezettek voltak.

Kiemelte: az Operatív Törzs továbbra is fennmarad, és a járványügyi készültség is megmarad az egészségügyben.

A kormány arra kéri az Országgyűlést, hogy a rendkívüli jogrend megszüntetéséről és a járványügyi készültség fenntartásáról határozzon jövő hét kedden

– mondta a tárcavezető.

Azokat a szabályokat kell fenntartani, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a védekezéshez, a járványügyi készültséghez. Van számtalan rendelet, amely túlnyúlik a veszélyhelyzeten, például a lejárt okiratok december 31-ig tartó érvényessége, ezeket a szabályokat fenntartjuk – fogalmazott.

Felszámolják a tranzitzónákat

A miniszter kitért arra is, hogy az Európai Bíróság tranzitzónával kapcsolatos ítéletével a magyar kormány nem ért egyet, károsnak tartja. – A tranzitzónákat a kormány megszünteti, aki idegenrendészeti őrizetben volt – 4 személy – ők ebben maradnak. Aki más miatt tartózkodik a tranzitzónákban, azt menekültügyi befogadó központba szállítják.

Aki tehát menekültügyi kérelmet kíván benyújtani, ezentúl külképviseleten teheti meg.

A gazdaságvédelmi intézkedések kapcsán Gulyás Gergely elmondta, jelenleg 101447 fő részesül álláskeresési járadékban, foglalkozáshelyettesítő támogatásban pedig 71235 fő. Összesen tehát mintegy 173 ezer ember van, aki szeretne dolgozni, de nem talált munkát.

Gulyás Gergely sajtótájékoztatóját itt tudja megtekinteni:

Gulyás Gergely hangsúlyozta: összesen 221 ezer munkahelyet sikerült eddig megóvnia a kormánynak, eddig 5000 plusz közmunkást alkalmaztak az önkormányzatok, és 3000 álláshelyet töltöttek be a honvédségnél.

A tárcavezető kitért az egyszer használatos műanyagokról szóló törvény visszavonására:

a kormány szándéka nem változott, ezeket a műanyagokat be kell tiltani.

A járványhelyzetben viszont a munkahelyek megtartása a legfontosabb, ezért ennek a kérdésnek a rendezéséig elhalasztják a törvény elfogadását.

A kormányülésen szó volt az uniós költségvetésről és arról a német-francia javaslatról, amely a jelenlegi 1100 milliárd euróról 1600 milliárd euróra növelné a költségvetést. Az uniós csúcs június közepén lesz, június 8-án találkoznak a V4-ek kormányfői, hogy kialakítsák közös álláspontjukat.

Június 29-től indul a nyári szünet

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelezte: a sikeres járványügyi védekezés és a veszély érdemi csökkenése révén

az óvodák és bölcsődék vidéken hétfőtől, június 2-ától pedig a fővárosban is visszatérhetnek a normál munkarendhez.

Az iskolákban érvényben marad a digitális munkarend június 15-ig. Ugyanakkor június 2-ától kiscsoportos találkozások, egyéni felkészítések megtarthatók lesznek az intézményekben, például felzárkóztatási céllal.

A gyermekfelügyelet rendje is változik – folytatta –, most már valamennyi iskolában fogadni kell a gyermekeket. Június 2. és 15. között felzárkóztató tevékenységeket kell szervezni, ezután már a következő tanévre való felkészülésre is sor kerülhet.

Az iskolák június 29-től fognak átállni a nyári szünet szerinti rendre.

Szentkirályi Alexandra elmondta: kisebb létszámban lehet megtartani a ballagásokat, a nyári táborokat pedig június 16-tól ottalvós formában is meg szabad szervezni.

Nem érkezett bocsánatkérés a diktatúrázás miatt

Gulyás Gergely elmondta: az otthon végzett munka fenntartásáról szóló döntést a munkáltatókra bízzák, nem kívánnak helyettük dönteni. Hozzátette ugyanakkor:

hazánkban eddig alacsony volt a távmunka aránya, ezért remélik, hogy az elmúlt két hónap tapasztalatai alapján növekedni fog ez az arány.

A külföldi állampolgárok rokonlátogatásaira vonatkozó újságírói kérdésre elmondta: azokkal a szomszédos országokkal, ahol a fertőzés mértéke és az elhunytak száma nagyságrendileg nem tér el a hazai adatoktól, szeretnék mihamarabb lehetővé tenni a látogatásokat.

A parkolódíjakról a miniszter úgy szólt: amennyire lehet, továbbra is cél a tömeg elkerülése, ezért nem terveznek változást.

Kérdésre közölte azt is:

remélik, hogy június végén, július elején az Országgyűlés el tudja fogadni a jövő évi költségvetést.

Hozzátette: 3 százalékos recessziót jósolnak.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta:

eddig nem érkezett bocsánatkérés a diktatúrázás miatt, amelynek semmi alapja nem volt.

Egy második hullám esetén a kormány csak akkor fordul a rendkívüli felhatalmazás eszközeihez, ha arra feltétlenül szükség lesz.

Jól vizsgázott az állami kézben lévő egészségügy

Az egészségüggyel kapcsolat kérdésre válaszolva kiemelte: annak struktúráját érdemes átgondolni. Az viszont értékes tapasztalat, hogy

az erős állami kézben levő egészségügy pozitívum, ahol viszont a magánegészségügy dominál, ott kevésbé volt sikeres a védekezés.

A Pesti úti idősotthon kapcsán kiemelte: az EMMI fogja megvizsgálni, hogy a további vizsgálatokból kizárják-e a Fővárosi Kormányhivatalt, ami Karácsony Gergely kérése volt. Eddig egyszeri

1 millió forintos bírságot kapott az idősotthon a higiénés szabályok megszegése miatt, ám további vizsgálatok is folynak az orvosok hiánya miatt.

A járványügyi készültséget fenn kell tartani, az Operatív Törzs működik, és továbbra is Pintér Sándor belügyminiszter vezeti – szögezte le Gulyás Gergely.

Azzal kapcsolatban, hogy töretlen-e a kormány bizalma Kásler Miklós miniszter iránt, Gulyás Gergely jelezte:

sikeres járványügyi védekezésen vagyunk túl, ilyenkor az egészségügyért felelős miniszternek köszönetet szoktak mondani, nem pedig támadni őt.

Eddig is úgy volt, hogy írásban, vagy szóban kikértük Karácsony Gergely véleményét, fontos ügyekben, és ezt követően is megtesszük a fővárost érintő ügyek kapcsán – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta:

a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban törvényjavaslatot ad be a kormány, amelyben a hosszabb távon is fenntartandó intézkedéseket részletezik.

Gulyás Gergely a rendezvénytilalommal kapcsolatban kiemelte, hogy sok magyar fesztiválszervező fordult a kabinethez, hogy döntsön a kérdésben, ezért határoztak úgy, hogy

augusztus 15-ig az 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani.

A kormány folyamatosan vizsgálja a rendezvénytilalom fenntartásának szükségességét – mondta.

A Budapest-Belgrád vasútvonallal kapcsolatban kiemelte:

minden olyan beruházás fontos és támogatandó, amely munkahelyeket teremt

a járványhelyzet miatt kialakult gazdasági válsághelyzetben.

Kérdésre a miniszter hangsúlyozta:

nem vonnak el helyi adót a településektől, hanem arra adnak lehetőséget, hogy a kisebb településeken a nagyobb iparűzési adót el lehessen osztani.

Az augusztus 20-i tűzijáték kapcsán közölte: a kormány még nem hozott végleges döntést a kérdésben.

Az ünnepség megszervezése a járványügyi helyzettől függ. Jelezte azonban, hogy

a komoly károkat elszenvedett turizmus élénkítése szempontjából jó döntés lenne a Szent István napi program megrendezése,

már ha lesz lehetőség erre.

A lélegeztetőgépekről szólva beszámolt arról, hogy a a legsúlyosabb állapotban lévő fertőzöttek kezelésére 56 non-invazív eszköz mellett 140 invazív lélegeztetésre alkalmas gépet kaptak a kórházak, miután a négy hazai orvosképző egyetem részvételével igényfelmérést bonyolítottak le.

A beszerzések megfelelnek az igényeknek, valamint a WHO ajánlásainak is – húzta alá a miniszter, hozzátéve: az Egészségügyi Világszervezet elsősorban a non-invazív módszereket javasolja.

A külföldi nyaralásokról Gulyás Gergely azt mondta:

Horvátország és Szlovénia nem áll rosszul a vírus elleni harcban. Azt remélik, hogy látogathatók lesznek ezek az országok. Olaszországgal kapcsolatban viszont kivárást javasol.

A miniszter szerint a magyar diplomácia komoly győzelme, hogy nem kötelezhető Magyarország arra, kikkel éljünk együtt az országban.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy

az Európai Parlamentben az ellenzéki képviselők az ország érdekeivel ellentétben politizálnak,

és igyekeznek lejáratni a kormányt.

A gyöngyöspatai ítélet kapcsán a miniszter azt is hangsúlyozta:

hiába újít fel iskolákat és próbálja javítani az oktatás színvonalát a kormány, egyes településen a nem cigányok mégis elviszik az gyerekeiket a helyi iskolából.

Ennek megfékezése érdekében rendre és fegyelemre van szükség, a kormány ezért foglalkozik az iskolarendőrség kérdésével – hangsúlyozta, megjegyezve: lehet, hogy

vannak olyan helyek Magyarországon, ahol szükség van arra, hogy az iskola mindennapi életének egy rendőr jelenléte is része legyen.

Az Európai Bizottság országjelentésére vonatkozó kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy ennek egy gazdaságpolitikai szempontnak kellene lennie, tehát csak a gazdaságpolitikai értékelést vették figyelembe a jelentésből. – Itt is voltak figyelemreméltó megállapítások, például az, hogy a magyarországi munkanélküliség a válság időszakában is alacsony marad. Azt azonban a kormány kifogásolta, hogy olyan fontos intézkedések is kimaradtak belőle, mint a hiteltörlesztési moratórium, amely idén 3600 milliárd forintot hagy az embereknél, és az adósok 60 százaléka élt a lehetőséggel – tette hozzá a tárcavezető.

Egy esetlegesen Pécsen épülő új stadion kapcsán Gulyás Gergely azt mondta: erről még nincs megállapodás, csak egy szándéknyilatkozat volt.

A kormány minden olyan javaslathoz pozitívan viszonyul, amely javítja a helyben élő közösség sportolási lehetőségeit – mondta a miniszter.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában