Járvány

2020.04.17. 10:54

Maruzsa Zoltán: teljes értékű lesz az idei érettségi – íme a részletszabályok (videó)

Kizárólag írásbeli vizsgákra kerül sor, hogy minimalizáljuk a személyes kontaktusokat – jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a csütörtökön este megjelent kormányrendelet részleteit ismertetve pénteki sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2019. november 10. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelõs államtitkár köszöntõt mond a Magyarországi Evangélikus Egyház Márton-napi ünnepségén a Budapest-Fasori evangélikus templomban 2019. november 10-én. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Megszületett a kormány döntése az idei érettségikről: kizárólag írásbeli vizsgákra kerül sor, hogy minimalizáljuk a személyes kontaktusokat – jelentette ki Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján a Magyar Nemzet tudósítása szerint.

Mint mondta, kizárólag akkor kerülhet sor szóbelire, ha nem megoldható az írásbeli vizsga lebonyolítása, illetve azok a tanulók, akik nem felelhetnek írásban.

Emlékeztetett, az előrehozott érettségiket nem tartják meg idén, vagyis csak a végzősök érettségiznek.

Bár rendhagyó lesz az idei érettségi, az teljes értékű, vagyis a felsőoktatási felvételikhez elégséges

– hangsúlyozta az államtitkár.

Érettségiznie senkinek sem kötelező idén, ha valaki nem tudott kellően felkészülni, vagy egészségügyi okokból döntene így, jelezni lehet a visszalépést – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta: az emelt szintű érettségire beadott jelentkezést lehet középszintűre változtatni, a nyelvek esetében pedig fordítva is, és így a nyelvvizsga is megszerezhető. Szavai szerint több nyelvvizsgaközpont újból elkezdi a vizsgáztatást.

Az érettségin pedig egy helyiségben legfeljebb 10 fő tartózkodhat, és másfél méteres távolságot kell köztük tartani.

Maruzsa Zoltán közölte: új helyszíneket is bevonnak a vizsgákhoz, bármely köznevelési intézmény tantermei bevethetők lesznek. Az iskolák környékére pedig rendőri jelenlétet kérnek, akik arra ügyelnek, ne alakuljanak ki csoportosulások. – Az érettségi első hetében 8 órai helyett 9 órai kezdés lesz, hogy ne egyszerre érkezzenek sokan – tájékoztatott az államtitkár.

Kollégiumi elhelyezést biztosítanak azoknak, akiknek szükséges az érettségi kapcsán: egy szobában egy tanuló lehet

– mondta el Maruzsa Zoltán. Ezekkel a módszerekkel idén sikeres érettségit tudunk bonyolítani – fogalmazott, hozzátéve: nincs politikai konszenzus a kormány döntésében, de az ellenzék részéről is vannak olyanok, akik szakmai álláspontot képviselnek.

Maruzsa Zoltán sajtótájékoztatóját itt tudja megtekinteni:

A külföldről érkező érettségiző magyarok nincsenek sokan, de lehetővé fogják tenni a határátlépést számukra, és nem kell karanténba vonulniuk – tette hozzá az államtitkár.

A ballagásokról azt mondta: jelenleg nem tarthatók meg a járványügyi védelmi szempontok miatt.

– Kérjük, hogy aki beteg, akinek légúti panaszai vannak, ne jelenjen meg az érettségin – hívta fel a figyelmet Maruzsa Zoltán.

Az államtitkár hangsúlyozta: a vizsgát egyszerűsítő magyar intézkedések illeszkednek az EU-s gyakorlatba. Szavai szerint

sem a ponthatárok emelkedése, sem a csökkentése nem következik az intézkedésekből.

Augusztusban várható a szokásos pótfelvételi meghirdetése, a keresztféléves jelentkezéseknél pedig még a korábbiaknál is több lehetőség lesz.

Borítóképünk Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában