Ország-világ

2021.07.07. 15:00

Gulyás Gergely: Brüsszel hiába akarja elérni, hogy LMBTQ-aktivistákat engedjünk be az iskolákba (videó)

A legfrissebb fejleményekről számolunk be.

Budapest, 2020. október 22. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a Brüsszelben zajló EP-vitáról azt mondta, hogy tűrhetetlen, hogy az egész ügyet egy olyan máltai képviselőre bízták, akit bosszúpornóért ítéltek el.

Brüsszel hiába akarja elérni, hogy LMBTQ-aktivistákat engedjenek be az iskolákba, óvodákba, a kormány nem enged ebben a kérdésben – tette hozzá. Magyarország természetesen mindenkinek a méltóságát tiszteletben tartja, a magyar kormánynak semmi dolga nincs azzal, hogy felnőttként ki miként éli az életét, ha a jogszabályokat betartja. De a gyermekvédelem állami kötelezettség felelősség. Ezt nem csak a magyar alaptörvény határozza meg, hanem az EU alapjogi chartája is, amely a 11. szakaszban kimondja, hogy a gyermekek nevelésének feladata elsősorban a szülő kötelezettsége és ez nemzeti hatáskörbe tartozó kérdés – mondta.

„Magyarország minden vitába bele fog állni. A törvény összhangban van az európai szabályokkal. Felháborító, hogy egy EP-frakció tagja lehet, akit meleg bosszúpornóért elítéltek”

- mondta.

A politikus elmondta, hogy a kormány minden tárgyszerű vitára nyitott, de visszautasítják, hogy ilyen képviselők bírálják Magyarországot. „Magyarország eddig minden ügyben korrekt volt, ahogy a helyreállítási alap kapcsán is. Reméljük, hogy egyezségre tudunk jutni” – közölte Gulyás.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy a kormány semmilyen életvezetési tanácsot nem akar adni. A gyermekek szexuális felvilágosítása teljes mértékben a szülők feladata, de ez nem jelenti azt, hogy valaki nem beszélhet ilyen kérdésekről a tanárával.

A járvány még nem ért véget, a negyedik hullám azokat érintheti, akik nem oltatták be magukat

Ma járványügyi szempontból is Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa – jelentette ki Gulyás Gergely. Hozzátette: A szakértők egyöntetű véleménye szerint várhatóan lesz negyedik járványhullám, de a hazánkban alkalmazott összes koronavírus elleni védőoltás megvéd a súlyos betegségtől – hangsúlyozta.

A miniszter bejelentette: oltási akciót indít a kormány, így a háziorvosok személyesen felkeresik azokat, akiket nem oltottak be.

Megjegyezte: napok óta csak olyanok halnak bele a fertőzésbe, akik nem voltak beoltva.

Kérdésre válaszolva elmondta: a matematikai modellek alapján egy lehetséges negyedik hullám a második hullám mértékét sem érné el, a harmadikét pedig „pláne nem”, hiszen eleve egy szűkebb kört érintene.

Engedélykötelessé teszik az építőipari alapanyagok kivitelét

Kötelezővé teszik a regisztrációt az építőipari alapanyagok Magyarországról való kivitele esetén – mondta Gulyás Gergely, vagyis az építőanyagok kivitelére engedélyt kell kérni 2021. október 1-től. Azonnali hatállyal bevezetik, hogy bejelentést követően lehet csak kivinni az országból bizonyos építőanyagi terméket.

A miniszter hozzátette, kiegészítő bányajáradékot vezetnek be bizonyos termékek esetében. A bányászati kitermelési kötelezettség idejét két évről egy évre csökkentik.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, minden gyártó esetében vizsgálják, hogy kell-e harmadik oltás. Ha egyöntetű döntés születik a vakcinagyártók és a szakemberek részéről a harmadik oltással kapcsolatban, a kormány ennek megfelelően cselekedni fog.

Figyelik az üzemanyagárak emelkedését

Gulyás Gergely a magas benzinárakat érintő kérdésre azt mondta: a kormány figyeli a folyamatokat, de egyenlőre nem tervez változást, sem az üzemanyagok adójának csökkentését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában