Földközi-tenger

2020.08.26. 11:58

Közös hadgyakorlatot tart Görögország, Ciprus, Franciaország és Olaszország

A háromnapos légi és tengeri műveletekre a Földközi-tenger keleti medencéjében, Krétától és Ciprustól délre kerül sor – közölte az athéni védelmi minisztérium.

A Földközi-tenger keleti medencéjében tapasztalt feszültség és instabilitás miatt megsokszorozódtak a tengerjogi viták – emlékeztetett a minisztérium.

Az elmúlt években hatalmas földgázmezőkre bukkantak a Földközi-tenger keleti medencéjében, ami a tengeri határok körüli vitákkal párosulva a feszültség kiéleződéséhez vezetett Görögország és Ciprus, illetve Törökország között.

Törökország augusztus 10-én jelent meg Oruc Reis nevű kutatóhajójával és az azt kísérő hadihajókkal a térségben, amire válaszul Görögország, illetve szövetségesei is megerősítették katonai jelenlétüket a területen.

A görög haditengerészet hétfőn, a török pedig kedden hajtott végre kisebb gyakorlatot Kréta szigetétől délre.

Heiko Maas német külügyminiszter kedden Görögországba és Törökországba utazott, hogy megpróbáljon közvetíteni a két szomszédos ország között, és rábírja őket a párbeszédre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában