Észak-koreai válság

2017.12.11. 06:42

Közös rakétavédelmi hadgyakorlatot tart Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok

A nagyszabású erődemonstráció válasz Észak-Koreának, ugyanis a diktatúra hamarosan tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta tesztelésére készül.

A kétnaposra tervezett manőver célja az információ megosztás és a számítógép szimulálta rakéta észlelés-nyomonkövetés-elfogás gyakorlása a Koreai félsziget és Japán közötti vizeken.

Ez az első hadgyakorlat a három ország résztvételével mióta november végén a phenjani rezsim – állítása szerint – sikeres kísérletet hajtott végre Hvaszong-15 típusú, új fejlesztésű rakétájával, amely képes elérni az Egyesült Államok egész területét. Összességében pedig immáron a hatodik ilyen jellegű manőver.

A közös hadgyakorlaton négy, Aegis típusú rakétavédelmi rendszerrel felszerelt hadihajó vesz részt, köztük a dél-koreai Szeoé Riju Szeong Rijong, az amerikai Stethem és Decatur, valamint a japán Csokai rombolók.

„Szorosan nyomon követjük Észak-Korea rakétalétesítményeit. Egyelőre nem látjuk nyomát küszöbön álló provokációnak, ugyanakkor teljes mértékben készen állunk minden eshetőségre”

- mondta a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának egyik szóvivője.

Hétfőn Dél-Korea újabb szankciókat foganatosított északi szomszédja ellen, azzal a céllal, hogy elvágja a phenjani rezsim fegyverprogramjának pénzügyi forrásait. A mostani büntetőintézkedésekkel sújtottak listáján 20 észak-koreai vállalat és 12 észak-koreai állampolgár szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában