Illegális bevándorlás

2018.03.19. 07:05

Lefoglalták egy spanyol szervezet migránsszállító hajóját az olaszok

Az akciót ügyészi utasításra hajtották végre az olasz hatóságok, miután a hajó nem volt hajlandó utasait átadni a líbiai hatóságoknak. 

A történtekről Oscar Camps, a Proactiva Open Arms (POA) spanyol nem kormányzati szerv vezetője számolt be Twitter-üzenetében. A hajó szombaton kötött ki a szicíliai Pozzallo kikötőjében fedélzetén 216 emberrel.

Camps azt írta, azzal vádolják őket, bűnszövetkezetet alkotnak, bűnpártolók, mert megtagadták, hogy a fedélzeten lévő nőket és gyerekeket átadják a líbiai hatóságoknak.

A POA pénteken tett panaszt amiatt, hogy a líbiai parti őrség egy hajója azzal fenyegetőzött, tüzet nyit a szervezet hajójára, ha nem adja ki a gondozásuk alatt lévő nőket és gyerekeket. Megtagadták az engedelmességet a líbiai felszólításra. A POA ezután azzal vádolta meg az olasz parti őrséget, hogy nem engedélyezték számukra a kikötést egy olasz kikötőben.

A La Repubblica című olasz lap vasárnap azt írta, hogy a hajó lefoglalását Carmelo Zuccaro szicíliai ügyész rendelte el.

A földközi-tengeri mentésben részt vevő nem kormányzati szervek munkájáról egyre szélesebb vita zajlik Olaszországban. Carmelo korábban széles körű vizsgálatot sürgetett, hogy kimutassák az egyes nem kormányzati szervezetek és az embercsempészek közötti feltételezett kapcsolatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában