incidensek

2021.05.03. 21:34

Legalább tizenhét ember meghalt a kolumbiai tüntetések során

Több mint 400 embert előállították, a kormány kivezényelte a hadsereget a leginkább érintett városokba.

Kolumbiában legkevesebb tizenhét ember vesztette életét, több mint nyolcszáz pedig megsérült a kormány által tervezett adóreform elleni tüntetések során az elmúlt napokban – közölték a hatóságok hétfőn.

Tizenhat tiltakozó és egy rendőr halt meg eddig az április 28-án kezdődött országos demonstrációk során. A 846 regisztrált sérült között 306-an voltak a civilek.

Noha a megmozdulások többnyire békések voltak, több száz épületben károk keletkeztek, és bankautomatákat, tömegközlekedési eszközöket is megrongáltak.

Több mint 400 embert előállították, a kormány kivezényelte a hadsereget a leginkább érintett városokba.

Egyes civil szervezetek jogsértésekkel, túlzott erőszak alkalmazásával vádoltak meg a rendőrséget.

Diego Molano védelmi miniszter arról számolt be, hogy az erőszakcselekményeket a magát Nemzeti Felszabadító Hadseregnek (ELN) nevező marxista milícia, illetve az ugyancsak szélsőbaloldali, Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezetből távozott csoportok tervelték ki, szervezték meg és finanszírozták.

Iván Duque kolumbiai elnök vasárnap bejelentette, hogy visszavonja a széles tömegek által bírált adóreformot, de hétfőn ennek ellenére is folytatódtak a tüntetések a fővárosban.

A kormány a koronavírus-járvány miatti költségvetési hiány csökkentése érdekében akarja átalakítani az adórendszert. Egyebek mellett mérsékelni akarta a adókedvezményeket, növelni bizonyos csoportok személyi jövedelemadóját, s el akarta törölni egyes árucikkek és szolgáltatások általános forgalmi adó alóli mentességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában