Ország-világ

2020.12.23. 07:58

Lelőttek három csendőrt Franciaországban

Lelőttek három csendőrt Franciaországban, egy negyedik pedig megsérült szerdára virradóra a közép-franciaországi Clermont-Ferrand régióban.

A hatóságokat családon belüli erőszak miatt riasztották Saint-Just településre.

A helyszínre vezényelt csendőröket akkor érték lövések, amikor megpróbáltak megmenteni egy nőt, aki egy ház tetején keresett menedéket.

Az egyik csendőr belehalt a sérüléseibe, míg a második a combján megsebesült, őt kórházba szállították.

A lövöldöző ezt követően felgyújtotta házát, majd az épületet megközelítő újabb csendőrökre lőtt.

Ekkor halt meg két másik ember – erősítette meg Clermont-Ferrand ügyészsége.

Egy, a nyomozáshoz közeli forrás elmondta, hogy a helyszínre különleges erőket vezényeltek. A megfenyegetett nőt biztonságba helyezték és jelenleg kihallgatják.

Az elkövetőt állítólag gyermekfelügyeleti kérdésekkel kapcsolatos esetekből ismerte már a hatóság. Gérald Darmanin francia belügyminiszter nem sokkal később tudatta, hogy

az elkövetőt holtan találták. Arról nem árult el részleteket, hogy a 48 éves férfi hogyan lelte halálát.

Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren azt írta, hogy a francia nemzet osztozik a meghalt csendőrök családjainak fájdalmában, „A rendfenntartók az életüket kockáztatják, hogy minket megvédjenek. Ők a mi hőseink” – írta a francia államfő a Twitteren.

A terrorizmust leszámítva Franciaországban viszonylag ritkák a rendfenntartók elleni lőfegyverekkel elkövetett támadások.

Tavaly májusban Saint-Christoly-Médoc település közelében, Gironde-ban egy ámokfutó rálőtt a csendőrökre. Egyikük könnyebben megsebesült. Amikor a támadó ismét lövöldözni készült, a csendőrség különleges egységének mesterlövésze végzett vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában