Katalán válság

2017.10.27. 06:06

Lemondott a katalán kormány gazdasági kulcsembere

Döntését azzal indokolta, hogy kudarcot vallottak az erőfeszítések, amelyek a Spanyolországtól elszakadni próbáló Katalónia és Madrid konfliktusának tárgyalásos rendezését célozták.

Santi Vila volt a katalán kormányon belül a leghangosabb ellenzője a katalán elszakadás teljes deklarációjának.

„Megint kudarcot vallottak párbeszédet szorgalmazó erőfeszítéseim. Remélem, hogy hasznára voltam az utolsó pillanatig Carles Puigdemont elnök kabinetjének és a katalán népnek”

- írta Vila Twitter-üzenetében.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy Vila az első, aki lemondott Puigdemont regionális kormányából.

Santi lemondásában főszerepet játszhatott a csütörtöki nap, amelyen Madriddal dacolva, Carles Puigdemont katalán elnök mégsem írt ki előzetes választásokat a szakadár spanyol régióban. Válaszlépésként a spanyol parlament felsőházának eseti bizottsága megszavazta azt az intézkedéscsomagot, amely a spanyol alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza.

Katalóniában október 1-jén függetlenségi népszavazást tartottak annak ellenére, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A referendum a spanyol rendőrök és a szavazók közötti összecsapásba torkollt. Az előzetes eredmények szerint a választásra jogosultak 42,3 százaléka vett részt a népszavazáson, összesen 2,26 millióan, akiknek 90 százaléka, 2,02 millió támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában