Járvány

2020.04.15. 11:38

Lemondtak fizetésük 20 százalékáról az új-zélandi kormánytagok

Az új-zélandi kormány tagjai és vezető tisztségviselői szolidaritásból hat hónapra lemondtak fizetésük 20 százalékáról a koronavírus-járvány miatt. Dél-Koreában folytatódtak a parlamenti választások szerdán.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján aláhúzta: a csökkentés nem vonatkozik a koronavírus ellen frontvonalban harcoló, állami szférában dolgozó alkalmazottakra, például a rendőrtisztekre és az egészségügyi dolgozókra. A kormányfő jövedelme évente körülbelül 470 ezer új-zélandi dollár (csaknem 91 millió forint), minisztereié pedig 300 ezer új-zélandi dollár (mintegy 58 millió forint).

Az országban a szerdai adatok szerint 1386-an fertőződtek meg a koronavírussal, és 9-en haltak meg.

Eközben Scott Morrison ausztrál miniszterelnök arra kérte a tanárokat, hogy a járvány ellenére biztosítsák az iskolák működését, és ne hozzák nehéz helyzetbe a diákok szüleit. Aláhúzta: nem alakulhat ki olyan helyzet, hogy a szülők választásra kényszerüljenek munkájuk és gyermekük jövője között.

Victoria államban szerdán kezdődött meg az online oktatás, miután a helyi oktatási minisztérium az iskolák bezárása mellett döntött a járvány megfékezése érdekében. Queenslandben és Új-dél-Walesben is csak azok járhatnak be iskolába, akik szülei nem tudnak otthonról dolgozni. A többiek április 20. és 27. között otthon tanulnak.

Ausztráliában 6415 fertőzöttről és 62 halottról tudni.

Dél-Koreában a választópolgárok szerdán maszkban és egymástól megfelelő távolságot tartva vonultak az urnákhoz, hogy megválasszák az új parlament tagjait. A kormány ragaszkodott a voksolás megtartásához, amely Mun Dzse In dél-koreai elnök eddigi munkásságának lakmusztesztje.

A közelmúltban végzett felmérések szerint egyre nő Mun és liberális pártja támogatottsága, és a helyiek egyetértenek a kormány szigorú járványügyi intézkedéseivel. Szerdán annak ellenére hosszú sorok kígyóztak a szavazóhelyiségek előtt, hogy a választóknak pénteken és szombaton már lehetőségük volt leadni voksaikat.

Az egymástól egyméteres távolságot tartó emberek testhőmérsékletét maszkos szavazóbiztosok mérték, és a lázas, illetve maszkot nem viselő embereket külön helyiségbe terelték szavazni, amelyet utána fertőtlenítettek. A választópolgárok kézfertőtlenítőt és eldobható gumikesztyűket kaptak a voksoláshoz. Még a karanténban lévők is szavazhattak: az enyhébb tünetekkel rendelkezőknek külön idősávot biztosítottak, míg a súlyosabb állapotban lévők levélben adhatták le voksaikat.

Dél-Koreában 10 591-en fertőződtek meg a koronavírussal, és 225-en haltak meg a Covid-19-ben.

Szingapúr kötelezővé tette a maszk viselését az otthonukat elhagyók számára. A rendeletet megszegők 300 szingapúri dolláros (csaknem 70 ezer forintos) pénzbírságra számíthatnak, a visszaesőket pedig bíróság elé állíthatják. Mentességet csak a két év alatti gyereket és a különleges bánásmódot igénylők kapnak. Az intenzív testedzést végzők is eltávolíthatják a maszkot, de csak ideiglenesen.

Szingapúrban 3252 fertőzöttről és 10 halottról tudni.

Thaiföldön a hónap végéig meghosszabbították az érkező repülőjáratokra vonatkozó tilalmat, amelyet április 4-én vezettek be. A főként turizmusból élő ország 1,3 trillió baht (több mint 12 800 milliárd forint) gazdasági veszteséggel számol a koronavírus miatt. Thaiföldön eddig 2643-an fertőződtek meg, és 43-an haltak meg koronavírusban.

A Japánban állomásozó amerikai erők szerdán május 15-éig meghosszabbították a közegészségügyi vészhelyzetet a szigetországban található támaszpontjaikon. A rendelet lehetővé teszi, hogy a parancsnokok betartassák az egészségügyi óvintézkedéseket az amerikai létesítményekben.

Abe Sindzó japán kormányfő Liberális Demokrata Pártjának koalíciós partnere, a Komeito azt kérte a kabinettől, hogy 100 ezer jennel (300 ezer forinttal) támogasson minden japán állampolgárt. A kormány korábban 300 ezer jent (900 ezer forintot) ajánlott fel a nagyobb bevételkieséssel szembesülő dolgozóknak.

Szuga Josihide japán kormányszóvivő felszólította a helyieket, hogy 70-80 százalékkal csökkentsék a személyes interakciókat a járvány féken tartása érdekében.

Egy japán járványügyi szakértő szerint a megfelelő intézkedések nélkül akár a 400 ezret is elérhetné a koronavírus halálos áldozatainak száma az országban. A lélegeztetőgépre szoruló súlyos esetek számát körülbelül 850 ezerre becsülte.

Japánban jelenleg 8100 fertőzöttről és 146 halálos áldozatról tudni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában