brüsszel

2019.06.30. 16:44

Levelet írt Orbán Viktor az Európai Néppárt elnökének

A német és a francia állami vezetők alkut kötöttek a legfontosabb európai uniós pozíciókról, írja a miniszterelnök.

Az Origo információi szerint levelet írt ma délután Orbán Viktor miniszterelnök Joseph Daulnak, az Európai Néppárt elnökének. A levél tartalmát az alábbiakban olvashatják el:

Kedves Elnök úr,

Tisztában vagyok azzal, hogy a Fidesz Európai Néppárti tagsága jelenleg fel van függesztve. Azzal is tisztában vagyok, hogy ilyen körülmények között a Fidesznek semmilyen ráhatása nem lehet az Európai Néppárt politikájára.

Azonban a jelenlegi helyzet súlyossága mégis arra késztet, hogy írjak Önnek. Szeretném tájékoztatni arról, hogy a német és a francia állami vezetők alkut kötöttek a legfontosabb európai uniós pozíciókról. Ezt a megállapodást terjesztik be ma az Európai Tanácsnak.

A megállapodásnak több eleme van. A megállapodás értelmében Frans Timmermans lenne az Európai Bizottság elnöke.

Engedje meg, hogy levelemmel felhívjam a figyelmét arra a tényre, hogy amennyiben az Európai Néppárt támogatná ezt a megállapodást, azzal súlyos, sőt történelmi hibát követne el. Ez azt jelentené, hogy egy olyan párt, amelyik megnyert egy választást, egyszerűen átadná másnak azt a nyerő pozíciót, amelyért megharcolt.

Mindenekelőtt ez megalázó lenne. Másrészt teljes mértékben aláásná a tekintélyünket és a méltóságunkat a nemzetközi politika világában. Harmadrészt komoly csapást jelentene az Európai Néppárt tekintélyére a saját szavazói szemében. Miért is támogattuk az Európai Néppárthoz tartozó pártokat az európai parlamenti választáson, ha a legfontosabb pozíciót átadjuk a legnagyobb ellenfelünknek. Mindez saját magunk megsemmisítéséhez vezet.

Arra kérem, Elnök úr, tegyen meg minden erőfeszítést annak érdekében, hogy elkerüljünk egy ilyen vereséget. Egyben tájékoztatom arról, hogy hasonló szellemben és üzenet közvetítésével egyeztetek majd az Európai Néppárt családjának többi miniszterelnökével a témában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában