Konfliktus

2021.06.07. 20:35

Litvánia szerint Fehéroroszország illegális migránsokat enged át

Őrizetbe vettek kilenc iraki menedékkérőt Litvániában, akik Fehéroroszország felől érkeztek – közölték hétfőn a vilniusi hatóságok, amelyek szerint a minszki vezetés csoportosan küld migránsokat a balti ország határára hibrid hadviselés részeként.

Nyilvánvaló, hogy hibrid hadviselés folyik Litvániával szemben és az illegális bevándorlók átküldése ennek egyik eszköze„ – jelentette ki Agne Bilotaite litván belügyminiszter. Hangsúlyozta, hogy a balti ország területére szervezetten érkeznek a migránsok. Ezzel összefüggésben felidézte, hogy légijáratok indulnak Bagdadból és Isztanbulból Minszkbe.

Bilotaite szerint fehérorosz határőrök próbálják eltüntetni a menedékkérők nyomait, ami kormányzati tisztségviselők közreműködését mutathatja.

Mint mondta, ennek kapcsán a litván hadsereggel egyeztettek a migráció kezelését érintő kérdésekről.

Laurynas Kasciunas litván parlamenti képviselő a nap folyamán a közös határhoz látogatott. Kijelentette, hogy közvetlen kapcsolat áll fenn bizonyos nemzetközi légijáratok és az illegális bevándorlók csoportjainak érkezése között.

A múlt héten ötvenkét migránst tartóztattak fel Litvániában a hatóságok a fehérorosz határ közelében.

Litvánia május végén úgy döntött, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egyes nyilatkozatai nyomán megerősíti a fehérorosz határszakasza védelmét, amely egyben az illegális migráció és az árucsempészet ellen is jobban fogja védeni a balti országot.

A balti országnak, amely több fehérorosz ellenzékinek is menedéket nyújtott a tavalyi vitatott elnökválasztást követően, majdnem 680 kilométer hosszú közös határa van Fehéroroszországgal, ami egyben az Európai Unió külső határa is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában