üzenetek 1956-ról

2017.10.23. 09:35

A magyarokat, bárhol éljenek is, összeköti a szabadság szeretete és a küzdelem érte

Ezt Kósa Lajos tárca nélküli miniszter mondta a hétvégén, kaliforniai magyarokkal ünnepelve az 1956-os forradalmat és szabadságharcot Los Angelesben, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a forradalom árulóiról írt a makóiaknak.

Vasárnap Los Angelesben a Mindszenty téren Kósa Lajos – a konzulátus és a magyar szervezetek képviselőivel együtt – megkoszorúzta az 1956-os emlékművet. Először fordult elő, hogy a helyi örmény közösség képviselői is megjelentek az emlékezésen.

Emlékezés Amerikában

A koszorúzás után a Magyar Házban szavalatokkal, néptáncbemutatóval, muzsikával folytatódott az ünnepség, amelyen a tárca nélküli miniszter beszédet mondott. Kósa Lajos hangsúlyozta, hogy a magyarság története sikertörténet, a szabadságért folytatott folyamatos küzdelmek sikertörténete.

„1956 forradalma ugyan rövid távon elbukott, de a mai magyar valóság és demokrácia 1956-ból sarjadt. Ha nincs '56, akkor nincs '89 sem”

- fogalmazott.

Hozzátette: a magyarokat összeköti a szabadság vágya és a küzdelem a szabadságért, s ez akkor is megvan bennük, miközben az ország szilárd tagja szövetségi rendszereknek, például a NATO-nak, az Európai Uniónak vagy a V4-es országcsoport összefogásának.

Az amerikai magyar közösségek szerte az Egyesült Államokban megemlékeztek '56-ról. Istentiszteletek, megemlékezések voltak többek között a floridai Orlandóban, a fővárosban, Washingtonban, Miamiban, Detroitban, Minnesotában, Chicagóban, Bostonban, és Clevelandben is.

1956 árulói 89-ben sem tűntek el

A makohirado.hu portálon hétfőn megjelent levélben a térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő Lázár János azt írta, a tettesek nem ismeretlenek, Kádár János és bűntársai, a pártállami elit.

„Több mint egy emberöltőnyi fejlődést és szabadságot vettek el az országtól 1956 árulói”

- fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter a forradalom évfordulója alkalmából a makóiaknak küldött üzenetében.

Antall József gondolatát idézve kifejtette, a rendszerváltás eredendő bűne az volt, hogy „nem tetszettünk forradalmat csinálni”. A bűnösök, 1956 árulói, nem egyszerűen szabadlábon maradhattak, de még hatalomban is – fogalmazott. Hozzátette: ez pedig nem csupán az ország igazságérzetét sértette, hanem a fejlődését is visszavetette.

A vértelen forradalomra, 1989-re ugyanis újabb árulás következett: a nemzeti érdek elleni politizálás, a szüntelen törekvés arra, hogy az országot „a multinacionális nagytőke legvidámabb barakkjává” tegyék – vélte a miniszter.

A miniszter leszögezte, nyolc év alatt nem lehet több mint negyven év hibáit és bűneit orvosolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában