az eredményes működésért

2018.01.15. 21:25

A választások után is a folyamatosság jellemzi hazánk tevékenységét

Magyarország nemzetközi tevékenységének fő irányaiban a választások eredményétől függetlenül folyamatosság és kiszámíthatóság várható – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök a diplomáciai testület képviselőinek újévi fogadásán hétfőn, Budapesten.

Budapest, 2018. január 15. Áder János köztársasági elnök (j) és felesége, Herczegh Anita (j2) köszönti Rastislav Kácer szlovák nagykövetet és feleségét a Budapestre akkreditált nagyköveteknek adott újévi fogadáson a Mûvészetek Palotájában (Müpa) 2018. január 15-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Balogh Zoltán

Az államfő hat területet ajánlott a diplomaták figyelmébe, ahol, mint leszögezte, nem lesz változás a választások után, bármi lesz is a polgárok döntése.

Első helyen említette, hogy minden párt úgy gondolja,

„mi, magyarok az Európai Unió polgárai vagyunk, és azok is maradunk”.

Lehetnek esetenként éles polémiák a brüsszeli intézményekkel, láthatják másképpen Európa jövőjét, vitatkozhatnak a fejlesztési források mértékéről, felhasználásának módjáról, vagy épp a kötelező kvótákról. A lényeg, hogy

vitáikat nem az unió ellen, hanem érte, annak eredményesebb működéséért folytatják

- mutatott rá Áder János.

Hozzátette: a nemzetközi stabilitás szempontjából a jövőben is kiemelten fontosnak tartják az észak-atlanti együttműködést, a NATO szerepét. Magyarország a szövetségből adódó valamennyi kötelezettségét teljesíti, és az idei évben egy olyan haderőfejlesztést indít el, amely a NATO-val szemben fennálló régi adósság törlesztését is lehetővé teszi – fejtette ki a köztársasági elnök.

Áder János harmadikként említette, hogy „számunkra magától értetődő”, de az alkotmányban is rögzített, hogy Magyarország mindenkori kormánya felelősséget visel azokért a honfitársakért is, akik határainkon kívül élnek, s akiknek ősei a legtöbb esetben nem saját akaratukból lettek más országok polgáraivá.

Magyarország változatlanul arra törekszik – folytatta-, hogy minél szorosabb együttműködést építsen ki a szűkebb térség országaival, mert ennek révén hatékonyabban képviselheti – a hasonló történelmi fejlődés miatt oly sok esetben közös – értékeket és érdekeket.

Kitért arra is, hogy Magyarország minden politikai szereplője elkötelezett abban, hogy folytassák és erősítsék hozzájárulásukat a terrorizmus, a szélsőségek, a pusztítás megszállottjai elleni fellépéshez.

Áder János kiemelte még: mindannyian egyetértenek abban, hogy felelősséggel tartoznak a következő generációkért.„A jövőben is becsülettel kivesszük majd részünket abból a munkából, amelyet a fenntarthatóság érdekében együttes erővel kell elvégeznünk” – fogalmazott, és kijelentette:

vizeink, földjeink, természeti értékeink megóvása, gyermekeink, unokáink életesélyének biztosítása a jövőben sem lehet politikai alkudozás tárgya.

A köztársasági elnök azt mondta: bár a választási kampány mindig – és nemcsak Magyarországon – felfokozott érzelmekkel jár, ő minden fórumon arra kéri és biztatja a közszereplőket, hogy kellő tisztelettel forduljanak egymás felé és ne vitassák el annak lehetőségét, hogy a vetélytársnak is lehet igaza, őt is vezetheti tisztességes szándék. Emlékeztetett arra, hogy korábban is arra kérte a pártokat, hogy érveket érvekkel, és ne indulatokat indulatokkal mérjenek össze.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök (j) és felesége, Herczegh Anita (j2) köszönti Rastislav Kácer szlovák nagykövetet és feleségét a Budapestre akkreditált nagyköveteknek adott újévi fogadáson a Művészetek Palotájában (Müpa) 2018. január 15-én.

MTI Fotó / Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában