kiüresedő elv

2018.01.09. 14:04

Magyarország szerint Brüsszel veszélyezteti a jogállamiságot

Trócsányi László magyar igazságügyi miniszter a Die Presse című osztrák napilap keddi számában megjelent interjújában aggályát fejezte ki, mert szerinte az Európai Bizottság veszélyezteti a jogállamiságot.

„Ha egy nagy jelentőségű jogi eljárásban a jogállamiság fogalma kerül a középpontba, azonban tudományosan megalapozott jogászi érvelés helyett politikai érveléssel próbálják a jogállamiság tartalmi követelményeit meghatározni, paradox módon nem erősítik a jogállamiság eszméjét, hanem kiüresítik„ – szögezte le Trócsányi László, a lengyelekkel szembeni uniós eljárásra utalva.

Az Európai Bizottság (EB) december végén az uniós alapszerződés 7-es cikke alapján eljárást indított Lengyelországgal szemben a vitatott igazságügyi reform miatt. Brüsszel arra hivatkozott, hogy Varsó súlyosan megsértette a jogállamiság alapelvét. A bizottság akkor elmondta: két éven belül 13 olyan törvényt fogadtak el a lengyel hatóságok, amelyek veszélyeztetik a bíróságok függetlenségét és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét.

Ez volt az első alkalom, hogy valamely tagállammal szemben aktiválják az „atomfegyverként” is emlegetett, eddig példa nélküli eljárást. A 7-es cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat.

A lisszaboni szerződés alapértékként definiálja a jogállamiságot, „de tartalmilag nem határozza meg azt” – mutatott rá a magyar tárcavezető. A lengyel esetben a vitatott kérdés, azaz „az alkotmánybíróság és a hagyományos bíróságok szervezete nem uniós, hanem tagállami hatáskör” – hívta fel a figyelmet. „Ha a bizottság, majd az Európai Unió Tanácsa ilyen irányú jogalkotásba kezdene, és mintegy bírói fórumként a nemzetállami hatáskörbe tartozó szabályozásokról döntene, az az érintett államok szuverenitása szemszögéből nézve rendkívül nyugtalanító volna” – fűzte hozzá.

„Nem különösebben segíti az európai összetartást az sem, hogy tagállamokat ültetnek a vádlottak padjára”

- hangsúlyozta az igazságügyi miniszter.

Trócsányi László úgy vélekedett, hogy a Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal szembeni kötelezettségszegési eljárás ugyancsak sérti a jogállamiság elvét.

Az Európai Bizottság tavaly nyáron indította meg az eljárást a szóban forgó országokkal szemben, mert megtagadták a kötelező uniós menekültkvótákról szóló döntés végrehajtását.

„Köztudomású, hogy alig akad ország, amely életbe léptette volna a határozatot” – magyarázta a politikus.

Trócsányi László nem érti, hogy ennek fényében a bizottság miért csak ezt a három államot kéri számon, egy a testület által „önkényesen megszabott pontrendszer” alapján.

„Ha valami nem felel meg a jogállamiság elvének, akkor az a bizottság önkényességen nyugvó kiválasztási rendszere”

- mutatott rá.

A miniszter szerint Brüsszel lépései a demokrácia alapkérdéseit feszegetik.

„Mekkora mozgástere van a nép által megválasztott intézményeknek?” – tette fel a kérdést. „Milyen keretek között mozoghat egy nemzetállam az Európai Unióban?” – fűzte hozzá.

Az igazságügyi miniszter úgy véli: az európai állampolgárok többsége azon a nézőponton van, hogy a „nemzeti parlamentek és kormányok kezeit annyira kötik a külső körülmények”, ami már akadályozza őket a szabad cselekvésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában