Illegális áru

2019.03.29. 06:52

Majd tíz tonna elefántcsontot foglaltak le Vietnamban

Az országban az elefántcsont kilójának piaci ára 770 és 1200 dollár között mozog.

Csaknem tíz tonna, Kongóból származó elefántcsontot foglaltak le a vietnami hatóságok.

A pénteki közlés szerint a 9,12 tonnát nyomó illegális árut Da Nang városában, kedden fedezték fel faanyagként feltüntetett hajórakományokban.

A nemzetközi elefántcsont-kereskedelmet 1989-ben betiltották, ám a Természetvédelmi Világszövetség adatai szerint még így is meredeken – 110 ezerrel – csökkent az afrikai elefántok száma az elmúlt 25 évben. Becsléseik szerint mintegy 415 ezer elefánt élt Afrikában 2011-ben.

Az elefántok pusztulásának fő oka az illegális elefántcsont-kereskedelem.

Ázsiában, elsősorban Kínában és a Közel-Keleten nagy a kereslet az elefántcsont és az orrszarvútülök iránt, ajándéktárgyakat, ékszereket készítenek belőlük és a hagyományos gyógyászatban is felhasználják a testrészeket.

Vietnam, ahol az elefántcsont kilójának piaci ára 770 és 1200 dollár között mozog, gyakran a Kínába irányuló elefántcsont megállójaként szolgál.

Az elmúlt néhány évben Kínában is számos szigorú intézkedést vezettek be a vadvilág fokozottabb védelme érdekében, például kiegészítették a vadvédelmi törvényt és betiltották az elefántcsont-kereskedelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában