Júliusban

2020.07.17. 12:18

Már másodszorra gyakorlatozik az amerikai hadsereg a Dél-kínai tengeren

Mintegy 12 ezer haditengerész és tengerészgyalogos vesz részt a hadkészültség javítását célzó hadgyakorlaton.

A csendes-óceáni flottaparancsnokság arról tájékoztatott pénteken, hogy a hadgyakorlaton részt vesz a Nimitz és a Ronald Reagan repülőgéphordozó, fedélzetükön mintegy 120 harci géppel.

Több cirkálót és rombolót is bevetnek. Mintegy 12 ezer haditengerész és tengerészgyalogos vesz részt a hadkészültség javítását célzó hadgyakorlaton.

Ebben a hónapban ez már a második amerikai hadgyakorlat a Dél-kínai tengeren. Az előzőt július 4-én és 5-én tartották ugyanabban a térségben, ahol éppen a kínai hadiflotta is gyakorlatozott. Akkor is részt vett mindkét repülőgéphordozó, kíséretében egy B-52-es hadászati bombázóval. A Pentagon akkor közölte, hogy a manőverek megrendezésével érvényesíteni akarja az államok jogát a szabad hajózásra, légi közlekedésre és tevékenysége bárhol a világon, ahol azt a nemzetközi jog ezt lehetővé teszi.

Az amerikai haditengerészet korábban is tartott ilyen hadgyakorlatokat a régióban, a mostani azonban egy olyan időszakban zajlik, amikor feszültséggel terhelte az Egyesült Államok és Kína viszonya. Washington és Peking között komoly kereskedelmi viták vanna, az előbbi bírálja Kínát a koronavírus-járvány kezelése miatt, és szemére veti, hogy előnyt próbál kovácsolni a járványból a Dél-kínai-tengeren és másutt területi igényei érvényesítéséhez.

Kína a természeti kincsekben gazdag Dél-kínai-tenger kilenctizednyi részét követeli magának, amelyen keresztül hárommilliárd dollár értékű kereskedelem bonyolódott le tavaly. Peking úgy próbálja erősíteni szuverenitását a tenger felett, hogy mesterséges szigeteket hoz létre, rajtuk pedig katonai támaszpontokat.

Brunei, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Tajvan és Vietnam ugyancsak magának követel egyes területeket a térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában