Afganisztán

2019.01.26. 19:19

Megegyezés közelébe jutottak az amerikaiak és a tálibok

A radikális iszlamista tálibok szerint sikerült az amerikai tárgyalódelegációval megegyezésre jutni egy békemegállapodás-tervezetről, amelynek értelmében a dokumentum aláírását követő másfél éven belül a külföldi csapatok elhagyják Afganisztánt, elősegítve ezzel a tizenhét éve húzódó háború lezárását.

A Zalmay Khalilzaddal, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottjával Katarban folytatott hatnapos tárgyalásokról tálib források számoltak be a Reuters hírügynökségnek. Khalilzad a nap folyamán megerősítette, hogy jelentős előrelépéseket sikerült elérni a dohai megbeszéléseken. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem véglegesítettek még semmilyen megállapodást a tálibokkal.

„Az itteni találkozó eredményesebb volt a múltban tartottaknál. Jelentős haladást értünk el kulcsfontosságú kérdésekben”

- írta az amerikai diplomata Twitter-üzenetében, hangot adva meggyőződésének, hogy a tárgyalások hamarosan folytatódnak.

Névtelenséget kérő források és egy diplomata is közölték, hogy Khalilzad Kabulba indult, hogy a vártnál hosszabb megbeszélések fejleményeiről tájékoztassa Asraf Gáni afgán elnököt.

A Reutersnak nyilatkozó tálibok elmondták: az amerikai fél egyik alapvető követelését teljesítve biztosítékokat ajánlottak Washingtonnak, hogy Afganisztán nem válik az al-Kaida és az Iszlám Állam műveleti bázisává, ahonnan ezek a terrorszervezetek csapásokat mérhetnek az Egyesült Államokra és szövetségeseire.

Egyelőre nem világos, hogy sikerült-e megállapodni egy olyan tervezetben, amely elfogadható lenne mindkét fél számára, illetve, hogy ez mikor lépne hatályba.

A tálib források kiemelték, hogy az alku egyik kulcselemét egy tűzszünet képezné, amelynek ütemtervéről még nem sikerült megállapodásra jutni. Az illetékesek ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az afgán vezetés képviselőivel csak a fegyvernyugvás beállta után készek tárgyalni.

„Tizennyolc hónapon túl, amennyiben a külföldi erők visszavonultak, és a tűzszünetet végrehajtották, a békefolyamat egyéb vonatkozásait is életbe lehet léptetni”

- idézett az egyik tálib illetékes a megállapodástervezet szövegéből. A dokumentum egyéb rendelkezései a hadifoglyok kicserélésével, illetve szabadon engedésével, az Egyesült Államok által az egyes tálib vezetőkkel szemben elrendelt utazási tilalmak feloldásával, valamint a tűzszünetet követően egy átmeneti afgán kormány felállításának kilátásaival foglalkoznak.

A Reuters emlékeztetett, hogy Asraf Gáni, aki indulni készül a júliusi elnökválasztáson, ismételten elutasította egy átmeneti kormány létrehozását, és a jelenlegi vezetés támogatására szólította fel az afgánokat.

A tárgyalásokon történt előrelépésekről szóló értesülések ugyanakkor a nyugati támogatást élvező kabuli vezetés megdöntéséért harcoló tálibok szinte napi rendszerességgel elkövetett támadásai közepette érkeztek.

Az Egyesült Államok rá akarja venni a tálibokat arra, hogy működjenek együtt az afganisztáni kormányzattal. Ezt eddig visszautasították, mondván, a kabuli kormány csupán Washington bábja.

Donald Trump amerikai elnök decemberben elrendelte mintegy hétezer amerikai katona fokozatos kivonását Afganisztánból. Az ázsiai országban jelenleg mintegy 14 ezer fős amerikai kontingens szolgál, ennek ellenére a tálibok Afganisztán területének mintegy felét ellenőrzik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában