Irány Vietnam!

2019.02.24. 08:01

Megérkezett Kínába a feltehetően Kim Dzsong Unt szállító vonat

Áthaladt az észak-koreai-kínai határon szombaton az a páncélozott vonat, amellyel valószínűleg Kim Dzsong Un észak-koreai vezető utazik Phenjanból a vietnami Hanoiba, ahol a jövő héten találkozik Donald Trump amerikai elnökkel – jelentette az NHK japán közszolgálati televízió. Az észak-koreai állami média később megerősítette, hogy Kim Dzsong Un kíséretével valóban elindult Phenjanból vonattal Hanoiba.

A japán televíziós által bemutatott felvételen látható vonat hasonlít arra a vonatra, amelyen az észak-koreai vezető korábban Kínába utazott. A felvétel tanúsága szerint a vonat áthaladt a két ország közötti határon, a kínai Tantung város közelében.

Egy phenjani diplomáciai forrás a TASZSZ orosz hírügynökségnek megerősítette, hogy a Kim Dzsong Unt szállító vonat helyi idő szerint szombat délután elindult a fővárosi vasútállomásról.

Szombaton jelentette be az észak-koreai vezető hivatalos látogatását a vietnami külügyminisztérium. Később az észak-koreai állami média is megerősítette Kim Dzsong Un elindulását, és közölte, hogy kíséretében van több magas rangú tisztségviselő, köztük Kim húga, Kim Jo Dzsong és főtanácsadója, Kim Jong Csol. A KCNA hírügynökség listájában azonban nem szerepel Kim felesége.

A KCNA szerint Kim hanoi látogatásán egyúttal jószolgálati látogatást tesz Vietnamban Nguyen Phu Trong elnök meghívására.

Hanoiban február 27-én és 28-án tartják a csúcstalálkozót Kim Dzsong Un és Donald Trump amerikai elnök között. A február 27-28-i hanoi csúcstalálkozót megelőzően az amerikai és az észak-koreai vezető Szingapúrban találkozott először tavaly júniusban.

A csúcstalálkozó színhelye várhatóan a vietnami kormány vendégháza lesz – értesült a Reuters hírügynökség. Tartalékhelyszínt is kijelöltek, a hanoi Metropol szállodát, Kim feltehetően a Melia szállodában lakik majd a látogatása alatt.

A vietnami külügyminisztérium megtiltotta az élő közvetítést a Melia hotelből és a Hanoi központjában fekvő, turistalátványosságnak számító Hoan Kiem-tótól, valamint a Mariott szállodából, ahol Donald Trump szállása lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában