földrengés

2019.12.01. 09:10

Megkezdte a segítségnyújtást az Ökumenikus Segélyszervezet Albániában

A magyar szervezet kolostorban elszállásolt családok ellátását végzi a Hungary Helps Ügynökség támogatásával.

Durres, 2019. november 28. Romok all kiemelt holttestet visznek mentk Durresben 2019. november 28-n, miutn kt nappal korbban fldrengs volt 6,4-es erssg fldrengs volt Albnia nyugati rszn. Legalbb negyvenegy ember lett vesztette, tbb mint htszztven megsrlt. MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Valdrin Xhemaj

A nemzetközi segítségkérést követő lehető legrövidebb időn belül elindította az albániai földrengés károsultjait segítő helyszíni segélyakcióját az Ökumenikus Segélyszervezet. A magyar szervezet a helyszíni kárfelmérést követően azonnal bekapcsolódott a károsultak ellátásába: jelenleg Durres városában a St. Vlash Ortodox Kolostorban elhelyezett családok gyorssegélyezését végzi.

A kolostorban elszállásolt károsultak létszáma jelenleg mintegy 160 fő, mely várhatóan a következő napokban 250-re emelkedik. A Segélyszervezet az első gyorssegélyezési szakaszban

személyes higiéniai cikkekkel, matracokkal, ágyakkal, ágyneműkkel, tisztítószerekkel és ruhaneműkkel segíti a családokat, akiknek minden személyes ingósága az összeomlott házukban maradt.

A Segélyszervezet az első szakaszban saját forrásból 3000 eurós segítségnyújtásról döntött, melyet a partnerség keretében a Hungary Helps Ügynökség ugyanennyivel egészít ki, így a segítségnyújtás indító értéke meghaladja a 2 millió forintot. A gyorssegélyezési szakaszt követően az Ökumenikus Segélyszervezet és a Hungary Helps Ügynökség – a köztük 2019-ben kötött stratégiai megállapodás keretében – a további rehabilitációs munkában is közösen kíván részt venni.

Mint ismeretes a 2019. november 26-án Észak-Nyugat Tiranát megrázó 6,4-es erősségű földrengés több mint 50 emberéletet követelt, a sérültek száma pedig az első adatok szerint megközelíti a 2000-et. Több mint 900 családnak kellett elhagynia lakhelyét, többségük hotelekben és különböző közintézményekben került ideiglenesen elszállásolásra. Az albán kormány két megyében, Tiranában és Durresben katasztrófaállapotot hirdetett ki, és nemzetközi segítséget kért.

Borítókép: Romok alól kiemelt holttestet visznek mentők Durresben 2019. november 28-án, miután két nappal korábban földrengés volt 6,4-es erősségű földrengés volt Albánia nyugati részén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában