Évforduló

2017.11.16. 19:56

Megnyitották a Hadtörténeti Intézet és Múzeum centenáriumi emlékévét

Nagyszabású konferenciák, jubileumi kiadványok, új kiállítások és családi programok várják majd az intézmény századik esztendejében a hadtörténelem szerelmeseit.

Kovács Vilmos, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnoka a budapesti intézmény fennállásának 99. évfordulóján, csütörtökön megtartott ünnepi állománygyűlésen ismertette a „Hadtörténeti 100” programsorozatot, amelynek keretében a következő egy évben nagyszabású konferenciákat tartanak majd, emellett különböző kiadványok, jubileumi számok megjelentetését tervezik. A múzeumban lesz 100 forintos belépőjegy is, ezen felül négyféle bérlettípussal, számos új kiállítással és családi programokkal várják az érdeklődőket.

Az emlékév keretében csütörtöktől a múzeum gyűjteményeiből a nagyközönség által eddig még nem látott különleges műtárgyakat is bemutatnak. A kéthetente megújuló bemutató az intézmény aulájában tekinthető meg.

A jubileumi születésnapra limitált példányszámban megjelenő, különleges bélyeg kiadásával készülnek, egyedi emlékérmét bocsátanak ki és nagyszabású kiállítást is terveznek.

Kovács Vilmos szólt arról is, hogy 2012-ben nagyszabású kutatási munka indult az első világháborúban – 1914 és 1918 között – elesett mintegy 550-600 ezer hős katona kilétének, történetének feltárására. A jövőre záruló projekt eredményeként tudható lesz, hogy kik és milyen áldozatot hoztak a haza védelmében – emelte ki a parancsnok.

A hadtörténeti múzeum – kiállításaival, konferenciáival, könyveivel – évente 250-300 ezer embert tud elérni – mondta, hozzátéve: az intézmény a magyar haderő egyik legnagyobb „kommunikációs felülete”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy jövőre a hadtörténeti intézet centenáriumán kívül számos más évforduló is lesz, például a Magyar Honvédség fennállásának 170. évfordulójára is készülnek.

A rendezvény keretében bemutatták a „ház süteményét”, amely egész évben kapható lesz a múzeum büféjében.

Kiknek köszönhetjük?

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum elődjét, a Hadtörténelmi Levéltár és Múzeumot 99 évvel ezelőtt, 1918. november 16-án, közvetlenül a „nagy háború” befejeződése utáni napokban két magyar katonatiszt, Gabányi János és Aggházy Kamil hozta létre. Az intézmény 99. születésnapi ünnepségén Aggházy Kamil leszármazottai is részt vettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában