fegyveresek

2018.05.11. 20:01

Megrohamozták a Műszaki Egyetemet Nicaraguában

A támadásban egy diák életét vesztette és 11-en megsebesültek - közölte pénteken a helyi diákképviselet.

A csütörtökön történt támadásban a fegyveresek tüzet nyitottak az egyetem épületére. Victor Cuadras, az egyik diákszervezet szóvivője elmondta: az elkövetők civilbe öltözött rendőrök vagy Daniel Ortega elnök marxista Sandinista Nemzeti Felszabadítási Frontjának (FSLN) ífúsági szervezetének a tagjai lehettek. Hozzátette: a roham feltehetően az egyetemet elfoglalt diákság kiűzését szolgálhatta.

Hivatalosan ugyanakkor nem erősítették meg a diák halálát. A Canal 15 hírtelevízió viszont egy másik halálesetről is beszámolt, s információi szerint 18-an sebesültek meg a történtek során.

Helyi idő szerint a reggeli órákban támadás érte a szintén diákok ellenőrzése alá került Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua egyetemet is. Szemtanúk szerint az oktatási intézményre leadott lövések miatt többen megsebesültek.

„A nicaraguai kormány vadászatot indított a diákság, és a minket támogató emberek ellen. Ez már háború”

- húzta alá Cuadras.

Francisco Díaz rendőrfőnök-helyettes a Sandinista rádiónak leszögezte: hamisak a rendőrség állítólagos támadásairól szóló jelentések.

Az állítólagos támadásokról azt követően jelentek meg értesülések, hogy a kormány felajánlotta, a katolikus egyház közvetítésével kész tárgyalásokat folytatni a civil társadalmi szervezetekkel.

Cuadras szerint a diákság viszont mindaddig nem hajlandó elfogadni a managuai vezetés ajánlatát, míg az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) autonóm szerveként működő Emberi Jogok Amerika-közi Bizottsága (IACHR) képviselőinek haladéktalanul lehetővé nem teszi a nicaraguai erőszakhullám kivizsgálását.

Latin-Amerika második legszegényebb országában egy hónapja erőszakos kormányellenes tüntetések zajlanak. Az Április 19 Egyetemi Mozgalom, amelyet Cuadras is képvisel, kulcsszerepet játszott a szociális reformok kiváltotta, majd Ortega távozását követelő, tiltakozási akciókban. A kormány hivatalos összesítése szerint eddig 10 halálos áldozatot követeltek a tüntetések, jogvédők azonban mintegy 60 halottról tudnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában