Ország-világ

2021.04.14. 08:10

Mi a teendőnk, ha nem érkezett meg a védettségi igazolványunk?

Az, hogy az igazolvány milyen előnyökkel fog járni, csak a jövőben bekövetkező fokozatos nyitás során derül ki, erről még nem jelentek meg részletszabályok.

A Magyar Nemzethez több olyan levél is érkezett, amelyben a lap olvasói arra voltak kíváncsiak, mit kell tenni, ha megkapták az oltást, vagy igazoltan átestek a fertőzésen, és nem érkezett meg a védettségi igazolványuk. Mint ismert, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők felmentést kaphatnak bizonyos korlátozó intézkedések alól. Hogy pontosan melyek lesznek ezek, az csak a jövőben bekövetkező fokozatos nyitás során derül ki, erről még nem jelentek meg részletszabályok. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón például arról beszélt, hogy a sportrendezvényeken, így a labdarúgó-Európa-bajnokság magyarországi mérkőzésein is csak ilyen igazolvány birtokában lehet majd részt venni nézőként.

A lap a Belügyminisztériumhoz fordult a kérdéssel. A tárca válasza szerint az igazolvány hiányát e-mailben kell jelezni a [email protected] e-mail-címen. Habár a Belügyminisztérium ezt nem tette hozzá, de érdemes feltüntetni személyes adatainkat, így nevünket, lakcímünket, TAJ-számunkat, születési évünket, ha ezen az e-mail-címen jelezzük a problémát, ugyanis így talán meg lehet spórolni a levelezés egyik körét.

Ezenkívül is vannak további lehetőségek a probléma megoldására. A védettségi igazolvány hiányát a Kormányablakokban személyesen is jelezni lehet, azt viszont nem árt tudni, hogy az ügyintézés jelenleg csak időpontfoglalással lehetséges, amit az idopontfoglalo.kh.gov.hu weboldalon keresztül lehet megtenni. Itt a védettség igazolvány igénylése menüpontot kiválasztva kérhetünk időpontot az ügyintézésre.

Az Ügyfélkapu-regisztrációval rendelkezők a magyarorszag.hu honlapon keresztül is igényelhetik védettségi igazolványukat, ha az nem érkezett meg. A bal oldalon található Egészségügy menüpont Egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásai almenüben ki kell választani a megfelelő menüpontot, például az „Utólag elvégzett koronavírus elleni ellenanyag-vizsgálaton alapuló védettségi igazolvány kérelme, pótlása, cseréje” szövegre kattintva tudjuk kitölteni az adatainkat elektronikusan, majd elküldeni a kérelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában