Milyen volt szőkeségük?

2019.01.07. 15:48

Migránsérzékenység: ez már a dán kormányfőnek is sok

Egy dán főiskolában egy régi dán dalt tiltottak be csak azért, mert egy szőke kislányról énekelnek benne. A dal szövegét egy migráns hátterű tanár támadásként érzékelte, így az iskola úgy érezte, hogy az elnézéskérés után a dalt be kell tiltania.

Forrás: AFP

Fotó: JOHN THYS

Két dán lap is beszámolt egy esetről, mely ismét azt bizonyítja, hogy a PC-terror nem hagy alább Európa „progresszívebb felén”. Miután egy migráns hátterű tanár támadásként érzékelt egy régi dán népdalt – amelyben egy szőke kislányról énekelnek -, az iskola elnézést kért a sértett tanártól, megköszönte neki az észrevételt, és betiltotta a dalt – olvasható az Origo hírösszefoglalójában, amely

arra is kitér, hogy ettől az identitást vesztő meghunyászkodástól azért maga a dán miniszterelnök, Lars Løkke Rasmussen is besokallt.

A Koppenhágai Gazdasági Főiskola tanárnője egy iskolai összejövetelen hallotta a dalt, és állítása szerint „kirekesztve„ érezte magát. " target="_blank" rel="noopener">Az 1920-as években írt dal címe az, hogy „Dán dal egy szőke kisleányról”. A dal Dánia és a dánok szépségét és lelkét dicséri. A dán egyetem gyorsan reagált a sértett fél felvetésére, és

miközben köszönetet mondott a bevándorló hátterű oktatónak az észrevételért, azt is tudatosította, hogy ezt a klasszikus dalt többé nem énekelik az iskolában.

Megértem a tanárunk reakcióját – mondta Mads Mondhort, a főiskola egyik igazgatója, és kiegészítésképpen hozzátette, hogy

az ilyen típusú konfliktusoknak van értelmük, mert e nélkül nem tudnánk fejlődni, és nem tudnánk meg, mennyire vagyunk elvakultak.

Szerinte egyébként teljesen helyénvaló volt ezt a régi dalt a szokásoknak megfelelően elénekelni, viszont ha valakit ez sért, akkor nem lehetünk provokatívak, és nem fogjuk többet énekelni ezt a dalt.

Ole Thyssen, a főiskola emeritus professzora szerint viszont erős túlzás volt a kolléganő részéről ez a reakció,

de az új elvek szerint, ha valakit szubjektív sérelem ér, akkor azt meg kell szüntetni.

Az is igaz viszont a professzor szerint, hogy innentől kezdve egy olyan lavina indul el, amelynek nem tudni, hogy hol a vége.

Az ügy érdekessége, hogy azzal a dán miniszterelnök is foglalkozott. Lars Løkke Rasmussen Facebook-fiókjában megjelent posztjában adott hangot értetlenségének.

Ahogy a dán miniszterelnök fogalmazott, ő egy kompromisszumra képes ember, aki senkit sem vallási hovatartozása vagy bőrszíne alapján ítél meg,

de azt egyszerűen nem tudja elfogadni, hogy ebben az iskolában többé nem lehet tradicionális dalokat énekelni.

A dán Kristeligt-Dagbladban megjelent írás a „sértett” tanárra a dán szakzsargonban használatos „etnikai kisebbség” kifejezést használja, ami egyértelműsíti, hogy vagy migránsról, vagy migráns hátterű emberről beszélünk. Az ügy tanulsága, hogy Dániában, bár a bevándorlás tekintetében egyre keményebb hangot ütnek meg, és egy 22 pontos csomagot is elfogadtak, az integráció tekintetében még mindig fordítva ülnek a lovon, azaz saját, hagyományos évszázados hagyományaikat akarják a migránsok, migráns hátterűek kultúrájához, elvárásaihoz igazítani.

Ez pedig a betiltott dán tradicionális dal:

Borítókép: A dán miniszterelnök, Lars Løkke Rasmussen 2018. december 13-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában