Diadal a halál felett

2017.11.01. 13:49

Mindenszentek és halottak napja fontos közösségi ünnep

Erre egész Európa vonatkozásában Kovács Gergely okleveles posztulátor (boldoggá és szentté avatási eljárási ügyvivő) mutatott rá az M1 csatorna szerda délelőtti műsorában.

Azt mondta: a halottak napja mára szomorú, kegyeleti ünnep lett, és ez kissé rávetül mindenszentek napjára. Az „ikerünnepet” a clunyi szerzetesek alkották meg, ők kapcsolták a mindenszentek ünnepéhez a halottak napját. Eredetileg az életről, a halál feletti diadalról, az örök életről szólt, és ezt a „reményünnepet” a mediterrán népek ma is fiesztával ünneplik – mondta Kovács Gergely.

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek (latinul: festum omnium sanctorum) a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor. A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való megemlékezéssé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában