családvédelmi akcióterv

2019.07.24. 07:36

Már 14 ezer család vette igénybe valamelyik támogatást

Eddig közel 14 ezer család vette igénybe a családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását, az első hetek igazolták a várakozásokat, „nagyon szólt” a program – mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Debrecen, 2018. augusztus 12. A két szülő, Nemes József és Nemes-Bogdándy Éva mellett gyerekeik, Olívia és Olivér a lakja a házat. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) két gyerek után igényelhető támogatásának felhasználásával házat épített a debreceni Nemes család. Saját terveik alapján, 600 négyzetméteres telken készült el az egyszintes, 120 négyzetméteres hasznos lakóterületű épület, a város egyik zöld övezetében. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

Novák Katalin mérföldkőnek nevezte a magyar családtámogatás történetében a családvédelmi akciótervet.

„Még nagyobb fordulatszámra kapcsoltunk a családok segítése terén”

- fogalmazott hozzátéve: gondolták, hogy nagy lesz az érdeklődés, hiszen kit ne mozgatna meg tízmillió forint, egy új autó vagy lakás lehetősége, vagy akár az, hogy csökkenhetnek a család hitelterhei.

Az új, tízmillió forintos babaváró támogatásról szólva az államtitkár közölte: az esetek nagy számában ezt az igénylők otthonteremtésre használják fel, ami nemcsak lakásvásárlást, hanem a meglévő lakás korszerűsítését, bővítését is jelentheti. Nem reprezentatív felmérésük szerint az igénylők egy része hitelkiváltásra veszi igénybe a támogatást, van aki autót vásárol belőle, de megtakarításra is felhasználják az összeget.

Sok fiatal pár ezzel a támogatással lesz „képes saját lábra állni. Ez is lenne a cél: segíteni az önálló életkezdést”

- mutatott rá Novák Katalin a Magyar Hírlap szerdai számában megjelent interjújában.

Közölte, az igénylő családok kilencven százaléka a maximális, tíz millió forintos összeget veszi fel, de a kisebb támogatást igénylők is általában hat-nyolc millió forintot vesznek fel.

A jelzáloghitel-elengedés lehetőségével eddig 3100-an éltek. A Magyar Államkincstár adatai szerint az indulás óta már hétezer autóvásárlási támogatáskérelmet rögzítettek, és jellemzően a maximális, 2,5 millió forint összeget igénylik – mondta el Novák Katalin.

Kitért arra is, hogy a jövő évi költségvetésben a családtámogatásra csaknem 2,5-szer annyi pénz jut mint a tíz évvel ezelőtti baloldali kormány idején. Jövőre 2228 milliárd forintot különítettek el a családok támogatására, 2010-ben a célra 960 milliárd forint állt rendelkezésre – mondta az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában