Ostrom alatt áll Európa

2020.05.25. 15:54

Mintegy négyszáz migránst tartóztatott fel a líbiai parti őrség

Az embereket a fővárostól, Tripolitól nyugatra található Zavíja városában, őrzött létesítményében helyezték el.

Európába tartó mintegy négyszáz migránst tartóztatott fel a líbiai parti őrség az utóbbi két napban az észak-afrikai ország partjai előtt – közölte hétfőn Safa Msheli, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szóvivője.

Az embereket a fővárostól, Tripolitól nyugatra található Zavíja városában, őrzött létesítményében helyezték el.

Mselhi aggodalmát fejezte ki, hogy egyre többen kelnek ismét útra Európába, miközben jelentősen csökkent a kereső-mentő kapacitás a Földközi-tengeren.

A Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta káosz uralta Líbia az Európába igyekvő afrikai és arab bevándorlók egyik fő tranzitállomása. Az IOM becslései szerint 2014 óta több mint húszezren vesztek oda a veszélyes tengeri átkelések közben.

A koronavírus-világjárvány kitörése óta a Földközi-tengeren a legtöbb civilszervezet felfüggesztette tevékenységét, a térség országaiban pedig az ENSZ menekültügyi és migrációs szervei pedig arra kényszerültek, hogy leállítsák a legkiszolgáltatottabb menedékkérők áttelepítését célzó programjaikat.

Az Európai Unió a menekültáradat feltartóztatása érdekében támogatást nyújt a líbiai parti őrségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában