Járvány

2020.03.19. 08:26

Nem a tesztek állítják meg a vírus terjedését

A koronavírus-fertőzöttek azonosítása és ezzel a járvány megfékezése érdekében várhatóan még tovább bővül itthon a vizsgálólaboratóriumok köre és mobil mintavevő egységeket állítanak fel. Közben az egyetlen koronavírust tesztelő magánlabor is bővíti kapacitásait a megnövekedett igények kielégítése érdekében.

A koronavírus-járvány terjedését a higiénés rendszabályok betartása lassíthatja, nem pedig a vírustesztek – jelentette ki az országos tiszti főorvos. Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján ugyanakkor hangsúlyozta:

folyamatosan szerzik be a szükséges vizsgálatokhoz a teszteket annak ellenére, hogy ezekből is hiány van a piacon.

A tesztekkel kapcsolatban általánosságban úgy fogalmazott: a tesztek csak egy pillanatfelvételt mutatnak és a diagnózis felállításához nyújtanak segítséget, ezért van olyan ország, ahol úgy döntöttek, beszüntetik a tesztelést. Müller Cecília ezzel vélhetően Szlovéniára utalt, ahol lapértesülések szerint drasztikusan csökkentik az elvégzendő koronavírus-tesztek számát, mivel a járvány arra a szintre lépett, ahol már nem lehet sikeresen felderíteni a kontaktokat. Ezért már csak a súlyos betegeknél fognak teszteket végezni.

A WHO főigazgatója ugyanakkor a múlt héten még arról beszélt, hogy „Nem harcolhatunk a vírus ellen anélkül, hogy tudnánk, hol van. Ez azt jelenti, hogy szemmel kell tartani, izolálni kell, tesztekre van szükség, és minden egyes esettel külön kell foglalkozni azért, hogy megtörjük a továbbfertőzés láncolatát” – szögezte le Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz Genfben a WHO-tagállamok képviselőinek találkozóján.

A tesztelés hazánkban is tovább zajlik: jelenleg már hét laboratóriumban végeznek koronavírus-vizsgálatokat.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ nemzetközi referencialaboratóriuma és a Dél-pesti Centrumkórház mellett néhány napja kapcsolódtak be orvostudományi egyetemek vizsgálóhelyei is a munkába, de várhatóan még további laborokat is bevonnak

– tudta meg a lap. Egy járványügyi vészhelyzetben azonban csak komoly előkészületekkel lehet újabb helyeket kijelölni. Emellett az Országos Mentőszolgálattal együttműködésben mobil mintavevő egységek felállítását tervezik országszerte, ezzel könnyítve, gyorsítva a mintavételt és növelve a laboratóriumi vizsgálatok számát.

A fertőzöttek mihamarabbi felismeréséhez jelenleg a laboratóriumi vizsgálat a legmegbízhatóbb módszer.

Akinél a teszt pozitív eredményt hoz, szinte biztosan fertőzött, bár előfordulhat, hogy a fertőzés korai szakaszában még túl kevés a vírusszám a szervezetben ahhoz, hogy azt ki lehessen mutatni.

Így tehát előfordulhat, hogy a negatív eredmény ellenére nem sokkal később megbetegszik az illető. A tesztelés órákat vesz igénybe, ezért több országban is dolgoznak gyorsteszteken, sőt, kínai kutatók állítólag már olyan vizsgálati eljárást is kidolgoztak, amely antitesteket mutat ki, és ez a teszt sokkal gyorsabban elvégezhető, mint a jelenlegi standard vizsgálat.

Antitesteket már csak azoknál lehet kimutatni, akik átestek a fertőzésen, vagyis a kezdeti fázisban az ilyen teszt nem nyújt megfelelő eredményt – mondta annak a magánlabornak az ügyvezető igazgatója, ahol hazánkban egyedül végeznek térítéses koronavírusteszteket. Széll András azt mondta, bár már több száz mintát megvizsgáltak, még egy pozitív eredményt sem kaptak. Ilyen esetben azonnal értesíteniük kellene a járványügyi hatóságot. A laborvezető azt is elárulta, hogy jelenleg naponta ötven-hatvan tesztet ellenőriznek, aminek a duplájára van még kapacitásuk. Ennek azonban a három-négyszeresére lenne igény, annak ellenére, hogy a külső helyszínen lebonyolított mintavétel 28 ezer forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában