függetlenségi mozgalom

2021.09.24. 18:20

Nem hagyhatja el Szardíniát a volt katalán elnök

Szabadon engedte pénteken az olaszországi Szardínián található Sassari fellebviteli bírósága a függetlenségpárti Carles Puigdemont volt katalán elnököt, akinek azonban további döntéshozatalig a szigeten kell maradnia – adta hírül az El País című spanyol napilap igazságügyi és a katalán függetlenségpárti Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya, JxCat) nevű párthoz tartozó forrásokra hivatkozva.

Az egyben európai parlamenti (EP-) képviselő Puigdemontnak addig kell a szigeten maradnia, amíg a bírák nem döntenek az európai elfogatóparancs ügyében.

Az olasz igazságügyi minisztérium korábban közölte: Olaszország nem rendelkezik döntéshozatali hatáskörrel a volt katalán elnök letartóztatásának és Spanyolországnak való lehetséges kiadatásának ügyében, mivel európai elfogatóparancsról van szó, amely különbözik egy kiadatási eljárástól.

Puigdemont ügyvédje, Gonzalo Boye a Twitteren közölte, hogy a volt katalán elnököt csütörtökön egy 2019. október 14-én kelt

európai elfogatóparancs alapján vették őrizetbe Szardínián, ahová EP-képviselőként utazott.

A volt katalán elnök a 2017-es katalán elszakadási kísérlet óta Belgiumban él száműzetésben, hogy elkerülje a spanyol igazságszolgáltatás büntetőeljárását. Bár a spanyol kormány júniusban részleges kegyelemben részesített kilenc katalán függetlenségi vezetőt, ez Puigdemontra nem terjedt ki, esetében a szocialista Pedro Sánchez vezette spanyol kormány továbbra is azt akarja, hogy Spanyolországban állítsák bíróság elé. Közvetlenül a pénteki olaszországi kiadatási meghallgatás előtt kiadott

spanyol kormányfői közlemény szerint Puigdemontnak a spanyol igazságszolgáltatás elé kell állnia.

Carles Puigdemont volt katalán elnök regionális kormányzata 2017 októberében függetlenségi népszavazást tartott a központi kormány tiltakozása és tilalma ellenére, majd néhány héttel később egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét, amelyet Madrid nem ismert el. Az akkori, konzervatív kormány válaszul eltávolította a helyéről a regionális kormányzatot, és felügyelete alá vonta a térséget.

Az elszakadási kísérlet az egyik legsúlyosabb belpolitikai válság volt Spanyolországban a Franco-diktatúra 1975-ös vége óta.

A volt katalán elnök ellen az alkotmányellenesnek nyilvánított 2017-es függetlenségi népszavazás miatt büntetőeljárás indult lázadás, közpénzek hűtlen kezelése és egyéb bűncselekmények vádjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában