pszichológiai vizsgálat

2018.01.28. 14:33

Nem kérdezhetik a menekültet a nemi hovatartozásáról

Közel 70 országban büntetéssel sújtják a homoszexualitást, sokan erre hivatkozva kérnek menekültkérelmet Magyarországon is.

A menedékkérők nemi hovatartozásának vizsgálatára nem lehet pszichológust alkalmazni egy uniós döntés értelmében – mondta Klopfer Ádám, a Migrációkutató Intézet igazgatója vasárnap az M1 csatornán.

Közel 70 országban büntetéssel sújtják a homoszexualitást, sokan erre hivatkozva kérnek menekült kérelmet Magyarországon is – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint az unió bírósága a magyar bíróság kérelmére indított eljárásában kimondta: pszichológust ennek a kérdésnek a feltárására nem lehet alkalmazni. A menekültügyi eljárásban arra kell választ kapni, hogy a kérelmező szavahihető-e vagy sem.

A menekültügyi eljárásról szóló uniós irányelv szakértő alkalmazását nem zárja ki az eljárásban. Nemi identitásra és a szexuális irányultságra rákérdezni azonban nem lehet – emelte ki.

Kitért arra, hogy a menekültügyi eljárás nehézsége, hogy a kérelmezők többsége dokumentumok nélkül érkezik, bárki nevét bemondhatják. Az eljárásban a menekültügyi ügyintézőnek kell bizonyosságot szereznie az ügy teljes egészére nézve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában