Ország-világ

2021.03.17. 11:52

Novák Katalin: a fiatalok adómentességével teljes a támogatások köre (videó)

Az intézkedés célja, hogy ösztönözzék, bátorítsák a korosztály tagjainak munkavállalását, segítsék saját lábra állásukat, növeljék biztonságérzetüket – mondta a Parlamentben a miniszter.

Budapest, 2021. március 17. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter előterjesztőként beszél a 25 év alatti fiatalok személyi jövedelemadó-mentességéről szóló törvény általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 17-én. A háttérben Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A családtámogatási rendszer eddig hiányzó darabjaként beszélt a 25 év alatti fiatalok személyijövedelemadó-mentességéről az adótörvények ehhez szükséges módosításának általános vitájában Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán az Országgyűlésben.

Hangsúlyozta:

a kormányzat a fogantatástól támogatja a gyermeknevelést, ezzel az elemmel pedig éppen a dolgozó, családalapítás előtt álló fiatalok anyagi mozgásterét kívánják növelni.

Hangsúlyozta: az intézkedés célja, hogy ösztönözzék, bátorítsák a korosztály tagjainak munkavállalását, segítsék saját lábra állásukat, növeljék biztonságérzetüket.

Novák Katalin elmondta: az intézkedés költségvetési vonzata évi 130-150 milliárd forint. Ez nem kiadás, sokkal inkább befektetés a jövőbe – fogalmazott.

A kormányzat családokat és fiatalokat támogató intézkedéseit sorolva a miniszter kiemelte: a fiatalok szja-mentessége szinte világszerte egyedülálló eszköz, hiszen csak Lengyelország alkalmazza ezt a munkából szerzett bevételekre.

Hozzátette:

a bruttó átlagkereset szintjéig igénybe vehető kedvezmény havi 40 ezer forintos megtakarítást jelenthet a magyar fiatalok számára.

Novák Katalin a kormányzat céljai között említette a munkával szerzett jövedelmek minél kisebb mértékű adóztatását, akárcsak azt, hogy a fiatalok közül még többen érezzenek kedvet ahhoz, hogy akár a tanulás mellett is munkába álljanak.

A miniszter megjegyezte: napjainkban egymilliónál többen tartoznak a 15-25 év közötti korosztályba, közülük minden második végez valamilyen rendszerességgel munkát, rendszeresen 280 ezren dolgoznak; utóbbiak tábora tíz év alatt a negyedével nőtt.

Megemlítette: annak érdekében, hogy a minimálisra csökkentsék az érintettek adminisztrációs terheit, automatikusan érvényesítik a kedvezményt.

Borítókép: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter előterjesztőként beszél a 25 év alatti fiatalok személyi jövedelemadó-mentességéről szóló törvény általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 17-én. A háttérben Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában