női szempontok

2017.11.13. 06:21

Novák Katalin: A Fidesz értékrendjében központi helye van a családpolitikának

A népesedési fordulatot azzal lehet elérni, ha a családok egyre jobban élnek, és érzik, hogy ők és gyermekeik vannak a középpontban – mondta a Magyar Idők hétfői számában megjelent interjúban Novák Katalin

A Fidesz új alelnöke fontosnak nevezte, hogy a kormány a választások előtt bemutassa az eddigi eredményeket és folyamatosan tájékoztassa az embereket a támogatások, a kedvezmények, az ellátások részleteiről.

A politikus szerint a tisztújító kongresszus üzenete a választóknak az volt: ha a Fidesz jövő tavasszal újabb felhatalmazást kap, hogy irányítsa az ország ügyeit, a választók számíthatnak arra, hogy fizikai, érzelmi és anyagi értelemben is biztonságban lesznek. Elmondta: alelnökké választása nem jelent új irányt a Fideszben, „az értékrend stabil, az irány változatlan”, amelyben talán új árnyalatot hozhat majd a munkája. Szerinte azzal, hogy a kormány családpolitikáért felelős államtitkárát választották alelnökké, még jobban aláhúzzák, hogy a párt értékrendjében központi helye van a családpolitikának, a hagyományos értékeknek.

Novák Katalin nagy megtiszteltetésnek, egyben komoly felelősségnek nevezte, hogy Európa legerősebb pártjának vezetőségében segítheti a jövőben a munkát. Arra a kérdésre, számít-e az, hogy nőként került ebbe a pozícióba, azt válaszolta: neki igen. „Természetes eltérés van a férfi és a nő látásmódja között, és én igyekszem is a női szempontokat megjeleníteni mind a szakmai, mind a politikai munkában” – fogalmazott.

Az elmúlt 8 év családpolitikai intézkedései közül az államtitkár kiemelte egyebek mellett, hogy rögtön 2010 után visszaadták a gyesnek a szocialisták által elvett 3. évét, majd bevezették a gyed extrát. Szólt az otthonteremtési támogatásokról, a diplomás gyed bevezetéséről, majd megduplázásáról. Novák Katalin elmondta: a családtámogatások mértéke kétszeresére nőtt a költségvetésben, míg 2010-ben 1000 milliárd forint alatt volt, 2018-ra eléri a 2000 milliárd forintot. Hozzátette: nemzetközi összehasonlításban a magyar családtámogatási rendszer a GDP-n belül kétszer akkora arányt képvisel, mint az a fejlett országokban jellemző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában