incidens a Pride-on

2019.09.13. 22:49

Nyomozás indult a Budaházy Eddára támadó homoszexuális aktivista ellen

Közösség tagja elleni erőszak gyanújával indított nyomozást a rendőrség a júliusi homoszexuális parádé egyik külföldi résztvevőjének ügyében, aki rátámadt Budaházy Eddára, meglökte és megpróbálta lefejelni őt. Bár a lefejelés nem sikerült, a Büntető törvénykönyv a támadási szándékot is büntetni rendeli, az pedig még súlyosabbá teszi az esetet, hogy a brazil aktivista az övétől eltérő szexualitása miatti gyűlöletből támadt rá Budaházy Eddára.

A PestiSrácok.hu még júliusban, közvetlenül a parádé után írt arról, hogy egy külföldi, feltehetőleg dél-amerikai nő a felvonulás végén, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél több tanú szeme láttára rátámadt az egyik ellentüntetőre, Budaházy Eddára. A Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalom vezetője férjével együtt az Erzsébet téri ellentüntetés után egy transzparenssel érkezett a „Pride” záró helyszínére: „A házasság Magyarországon 1 férfi és 1 nő szövetsége. Nyugodjatok bele!”. A külföldi nő nekirontott Budaházynak, meglökte őt, és láthatólag próbálta lefejelni, ám ez nem sikerült neki.

Budaházy Edda és jogi képviselője, Gaudi-Nagy Tamás a helyszínen feljelentést tett, ám a BRFK korábban a lapnak azt válaszolta: ezzel az esettel összefüggésben nem indult büntetőeljárás, és nincs tudomásuk feljelentésről sem. (Viszont két ellentüntetővel szemben közösség tagja elleni erőszak miatt nyomoznak, egy felvonuló ellen pedig garázdaság szabálysértése miatt.) Ám Budaházy Edda később a feljelentést ügyvédje útján, írásban megismételte, és ez alapján a rendőrség immár nyomozást indított közösség tagja elleni erőszak gyanújával ismeretlen elkövető ellen.

A Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalom vezetőjét a napokban tanúként hallgatta ki a rendőrség. A Pesti Srácok cikke szerint a feljelentő vallomásában előadta: a nyakában szivárványszínű virágkoszorút viselő támadója valamilyen tudatmódosító hatása alatt állhatott – legalábbis a hiperagresszivitása erre utal. Emlékei szerint, miután a nő a mellkasával meglökte őt, le is akarta fejelni, ám rendőrök álltak közéjük, szétválasztották őket. Úgy véli, heteroszexualitása miatt rontott rá és szidalmazta őt a nő, akit később a rendőrök igazoltattak, és ekkor azt állította magáról, brazil állampolgár és a budapesti orvosi egyetemre jár. Budaházy Edda arról is beszámolt: ezután érkezett egy olasz pár, akik magyarul és angolul gyalázták a 10-12, hagyományos értékekért kiálló aktivistát.

Egyikük például azt kiabálta feléjük: „I will kill you!” (magyarul: „Megöllek titeket!”). Őt is a rendőröknek kellett megfékezniük.

Budaházy Edda ezen cselekmény miatt is feljelentést tett közösség tagja elleni erőszak gyanújával. Kézre kerítésük elvileg nem ütközhet komoly akadályba, mivel mindkettejüket igazoltatták az eset után, adataikat felírták.

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője a PestiSrácok.hu-nak elmondta:

az ügyben a feljelentéssel együtt félmillió forintos kártérítési igénnyel is éltek, mivel a feltehetőleg brazil nő egyértelműen a szexuális hovatartozása, keresztény identitása miatt támadta meg Budaházy Eddát, ezzel emberi méltóságát csorbítva, személyes szabadsághoz fűződő jogát sértve.

Hazánkban nem ez az első olyan eset, amikor homoszexuálisok heteroszexuális embereket zaklattak, ám ezek az incidensek a lap szerint jóval kevesebb figyelmet kaptak a fősodratú médiában, mint az ellenkező példák. Az aránytalan helyzetről szintén a Pesti Srácok cikkében olvashat bővebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában