Járvány

2021.04.07. 19:35

Önkéntes alapon tesztelnék az iskolásokat Szlovéniában

Szlovéniában önkéntes alapon tesztelnék a tanulókat a koronavírusra az iskolák biztonságos újranyitása érdekében – írta a helyi sajtó szerdán.

Az oktatási minisztérium megbízásából készült felmérés alapján az általános iskolások felső tagozatosainak 22 százaléka, a középiskolásoknak 18,5 százaléka érdeklődik a lehetőség iránt.

A szakminisztérium és a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) munkatársai pénteken találkoznak a középiskolák, jövő héten pedig az általános iskolák igazgatóival, hogy bemutassák a projektet. Erre az alkalomra egy külön tájékoztató kisfilm is készült, amely részletes információt nyújt a tesztelés elvégzési módjáról – közölte a minisztérium.

A pedagógusok szakszervezete támogatja az önkéntes alapú tesztelést, amely segíthet abban, hogy a vírus lassabban terjedjen, de óva intettek attól, hogy a lebonyolítás felelősségét az iskolákra vagy a tanárokra ruházza át a tárca.

Janez Pokluka egészségügyi miniszter még a múlt héten bejelentette, hogy 300 ezer úgynevezett non-invazív Covid-19 tesztet rendeltek, amellyel az orrüregből, nem pedig az orr-garatból vett minták alapján mutatható ki a SARS-CoV-2 koronavírus. Így az otthon is biztonságosan elvégezhető szülők, nevelőszülők segítségével, de a nagyobb gyerekek akár maguk is megcsinálhatják a tesztet – mondta.

Szlovéniában még érvényben van az országos zárlat, amelyet a húsvéti időszakra rendelt el a kormány. Az ígéretek szerint ugyanakkor, a járványhelyzettől függetlenül, hétfőn megkezdődik a tantermi oktatás az általános és a középiskolások számára. Utóbbiak továbbra is felváltva, egyik héten hagyományos, a másik héten online oktatásba részesülnek.

Az országban szerdára 1189-cel több mint 222 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon három beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4092-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 581-en vannak kórházban, 131-en intenzív osztályon.

Horvátországban az elmúlt napon 1649 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 282 548-at. Az elmúlt 24 órában 36-an haltak bele a fertőzés okozta betegség, Covid-19 szövődményeibe, a halottak száma ezzel 6149-re emelkedett. Kórházban 1750 beteget ápolnak, közülük 160-an vannak lélegeztetőgépen.

Az országban megyénként változnak a járványügyi intézkedések. Így vannak olyan régiók, amelyekben a rosszabb járványhelyzet miatt a tanulók már néhány hete online oktatásban részesülnek, de vannak olyan megyék is, amelyek most tervezik bezárni az iskolákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában