Magyar tenger

2018.06.22. 06:28

Optimális a Balaton vízállása

A tóból szélsőséges esetben naponta akár hatmillió köbméter is elpárologhat, ami Budapest napi rekord vízfogyasztásának többszöröse.

Balatonfüred, 2018. június 1. Fürdõzõk a Balatonban Balatonfürednél a meteorológia nyár elsõ napján, 2018. június 1-jén. MTI Fotó: Mohai Balázs

Jelenleg 125 centiméter, vagyis optimális a Balaton vízállása, a Sió zsilipje pedig május óta zárva van – mondta a Magyar Hírlapnak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Sikló Gabriella a lap pénteki számában emlékeztetett arra, hogy a tó szintjének 120 és 126 centiméter között kell lennie. A fő vízutánpótlás a Zala folyóból érkezik, jelenleg másodpercenként 11,5 köbméter. A párolgás a napokban 4,6 milliméter volt.

A Balaton óriási, csaknem hatszáz négyzetkilométeres vízfelület – a tó vízmennyisége 1,8 milliárd köbméter -, és szélsőséges esetben naponta akár hatmillió köbméter is elpárologhat belőle. A szakember összehasonlításképpen elmondta: a budapesti napi rekord vízfogyasztás kevéssel 1,3 millió köbméter fölött volt.

Sikló Gabriella beszélt arról is, hogy komoly modellszámítások előzik meg azt, hogy mikor nyitják ki a Sió zsilipjét, és az időjárás csak az egyik tényező.

Borítókép: Fürdőzők a Balatonban Balatonfürednél 2018. június 1-jén.

Forrás: MTI / Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában