konferencia

2019.09.21. 10:39

Orbán Balázs: a magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja

Olyan támogatásokban kell részesülni, amelyek segítségével erősíteni lehet a települések kreativitását.

A magyar vidék fejlesztése a kormány kiemelt célja, hiszen a kis- és középvárosok kezében van az ország jövője – hangoztatta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken Kőszegen a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) által szervezett, „Kreatív város – Fenntartható Vidék” (KRAFT) címet viselő konferencia megnyitóján.

Elmondta,

nagy szükség van arra, hogy a vidéki Magyarország továbbra is olyan innovatív, a modern kor kihívásainak is megfelelő támogatásokban részesüljön, amelyek segítségével erősíteni lehet a települések kreativitását, a vidék megtartó erejét.

Orbán Balázs emlékeztetett arra, hogy a vidék fejlődését célozta a 3900 milliárd forintos keretösszegű Modern Városok Program is, amelyből 2010 óta a térségben Szombathely is jelentős összegű támogatásokban részesült.

Jövőt tervezni, fejlesztéseket fontolgatni azonban szavai szerint csak akkor lehet, ha már nem nyomaszt adósság terhe, ezért vállalta át a kormányzat az önkormányzatok 1300 milliárd forintnyi tartozását.

Magyarország ma már olyan helyzetben van, hogy nem másokat kell követnie, hanem saját maga dolgozhatja ki sikerének modelljét, akár példát is adhat

– mondta.

Ágh Péter (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében elmondta: Kőszegen a KRAFT program jegyében milliárdos fejlesztések valósulhattak meg a kormányzati támogatásnak köszönhetően, de a munkának, mint mondta, még nincs vége, hiszen az országban Kőszegen található egy főre vetítve a legtöbb műemlék, miközben az egy főre eső adóbevétel az országos átlag alatt van.

Miszlivetz Ferenc, az FTI főigazgatója elmondta: az általuk kidolgozott KRAFT koncepció annak példája, hogy miként lehetett kormányzati segítséggel az elmúlt évek során helyreállítani a gazdag múltú építészeti örökséget úgy, hogy azok új funkciót kapjanak, az oktatást, a kultúrát az innovációt, az integrált fejlődést szolgálják.

Básthy Béla (Fidesz) Kőszeg alpolgármestere azt mondta: a digitális technológia, a lokális értékek professzionális fejlesztése és hasznosítása, az új típusú energiahasználat, valamint a kreatív iparágak összekapcsolása a kulturális vonzerővel, nemcsak Kőszeget, de az egész régiót erősíti, hozzájárul a gazdaság és a minőségi turizmus fejlődéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában