Kormányinfó

2020.01.09. 11:20

Orbán Viktor: egyre nagyobb a migrációs nyomás a határon (videó)

Lesz újabb családvédelmi akcióterv – jelentette be Orbán Viktor évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján. Tervei szerint a háromgyermekes édesanyákra is kiterjesztenék a személyijövedelemadó-mentességet.

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A magyar kormányfő sajtótájékoztatójának elején – az Origo tudósítása szerint – az Irakban szolgálatot teljesítő magyar katonák biztonságáról, valamint a magyar határra nehezedő migrációs nyomásról beszélt. Ezt követően a magyar gazdaság helyzetére is kitért.

Amikor az iraki kormány felmondja a szerződést, akkor evakuáljuk a katonákat

Orbán Viktor arról beszélt, tény, hogy rakétatámadás ért olyan bázisokat, ahol magyar katona is volt. Egyetlen magyar katona sem sérült meg. Úgy döntött a kormány, hogy egy magas rangú katonai vezető megy a helyszínre. Ha szükséges, akkor minden adott az azonnali evakuálásra – mondta a kormányfő. Kormányközi megállapodás része a magyar katonák iraki tartózkodása. Amikor az iraki kormány felmondja a szerződést, akkor evakuáljuk a katonákat – mondta Orbán Viktor.

Egyre nagyobb a migrációs nyomás a határon

Orbán Viktor elmondta, hogy 2019-ben 450 ezer illegális bevándorló jutott be Törökországba, ami 70 százaékos emelkedés 2018-hoz képest. Tavaly 180 százalékkal több migráns ment Görögországba Törökország felől – tette hozzá. Egyre többen érkeznek a magyar-szerb határhoz. Jelentősen megnőtt a migrációs nyomás a magyar-szerb határon. Naponta több mint 100 migráns kell elfogni – mondta a kormányfő. Új egységeket, és új rendőröket irányítottunk a határra – mutatott rá a kormányfő.

A legkevesebbet keresők bére nőtt a legjobban

A kereszténydemokrata kormányzás legfontosabb lépése, hogy a legkevesebbet keresők bére nőtt a legjobban. Orbán Viktor a gazdasági helyzetről közölte, hogy fantasztikus teljesítményt sikerült elérni azzal, hogy meghaladta a foglalkoztatottak száma a 4,5 millió főt. Ilyenre nem volt példa a rendszerváltás óta – tette hozzá. A kormányfő nem elégedett azzal, hogy a csehek megelőzik a foglalkoztatotti létszámban Magyarországot. A jövőben el kell érni a cseh szintet – tette hozzá. A kereszténydemokrata kormányzás legfontosabb lépése, hogy a legkevesebbet keresők bére nőtt a legjobban. Ez a szegénység felszámolásának a legjobb útja – mondta a kormányfő.

Jelentősen csökkent a hazai szegénység, de ez nem elég

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a hazai szegények száma 1,3 millióval csökkent 2010 óta, de csak a nulla az elfogadható szám. A kormányfő elmondta, hogy a legszegényebb települések fejlesztések területén újabb lépések lesznek.

Nagy siker a keleti nyitás

Az új munkahelyek 38 százaléka ázsiai beruházásokhoz kötődik – mondta a kormányfő. Ez visszaigazolása a korábban meghirdetett keleti nyitásnak – tette hozzá. A koreaiak voltak a legnagyobb beruházók – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor februárban ismerteti a gazdaságvédelmi akciótervet

Nagy kihívás lesz a 2020-as év Magyarország számára. Orbán Viktor közölte, hogy a magyar modell úgy volt sikeres, hogy az eurózóna növekedése is nagy volt. A kérdés, hogy működik-e a magyar modell úgy, hogy az eiurózónában nem lesz növekedés. Egy külön gazdaságvédelmi akcióterv nélkül nem leszünk sikeresek, és ennek a részleteit a februári országértékelő beszédben térek ki – mondta a kormányfő.

Nagyszabású egészségügyi fejlesztést jelentett be Orbán Viktor

Folytatódik az egészségügyi szakdolgozók béremelése 2020-ban, és a remény, hogy sikerül őket itthon tartani – mondta a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy lépésekben kell haladni. Első helyre kell tenni a kórházi várótermek, és egyéb helységek rendbetételét. Így minden három évnél idősebb ilyen helységet fel kell újítani. A kórházi adósságok tekintetében véget kell vetni a mostani helyzetnek, így 2020-ban egyetlen kórház sem halmozhat fel semmilyen adósságot – mondta Orbán Viktor.

Tervszerűen kell alkalmazkodni a klímaváltozáshoz

Nem zárhatjuk úgy a mostani pénzügyi évet, hogy a kórházaknál adósság legyen, és ehhez minden forrást megkap a szaktárca – mondta Orbán Viktor. A klímavédelem kapcsán úgy fogalmazott a miniszterelnök, hogy a kormány elfogadta az új energiastratégiát. A Kárpát-medence alkalmas arra, hogy a legkedvezőtlenebb klímaváltozás esetén is fennmaradjon a mostani élet, képesek vagyunk a tiszta környezetet megtartani, ha tervszerűen alkalmazkodunk a klímaváltozáshoz. Orbán Viktor kijelentette, hogy 21 olyan ország van a világon, akik úgy növelték a gazdaságukat, hogy csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.

Orbán Viktor: 50 ezer milliárd forint kell a klímasemlegességhez

Orbán Viktor szólt arról is, hogy olyan országokat előzünk meg, mint Németország, Hollandia és Ausztria a klímapolitika területén. A villamosáram nagy részét Paks fogja nyújtani, és csupán 10 százalék olyan villamosenergia-termelő hely marad, ahol lesz Co2 kibocsátás – tette hozzá. A kormányfő szerint 2050-re klímasemleges országgá lehet tenni, de ehhez 50 ezer milliárd forintra van szükség. Ezt az összeget a nagy klímarongálóktól kell beszedni. Elfogadhatatlan, hogy a klímaváltozás elleni összegeket a kohéziós forrásoktól vegyük el – tette hozzá. Legvégül pedig támogatni kell az atomenergiát – tette hozzá.

2022-től csak elektromos buszok kerülhetnek a hazai városokba

Orbán Viktor elmondta, hogy a klímacselekvési tervben benne lesz, hogy 2022-től csak elektromos buszokat lehet forgalomba állítani. Minden illegális szemétlerakó helyet meg kell szüntetni, valamint mentesíteni kell a hazai folyókat a műanyag palackoktól – jelentette be a kormányfő.

Most 2010 óta egy országépítő korszak van, és ezt szeretnénk erősíteni

Orbán Viktor elmondta, hogy a választási évek lezárultak, így a következő két évnek a kormányzásról kell szólnia. A kormány legközelebb 2022 januárjától vesz részt kampányban, addig a kormányzati aprómunkával foglalkozik – tette hozzá. Most 2010 óta egy országépítő korszak van, és ezt szeretnénk erősíteni.

Orbán Viktor: a magyar határvédelmi rendszert meg tudjuk őrizni

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy elsikkadt az a szakaszgyőzelem, amit Brüsszelben elért Magyarország. Úgy látja, hogy a tranzitzónák megőrzése nagy eredmény volt, világosan kimondták, hogy nem fogva tartás a tranzitzónarendszer. Úgy véli a kormányfő, hogy a határvédelmi rendszert meg tudják őrizni. Orbán Viktor szerint Európában vannak olyan országok, akik azt szeretnék, ha az ő világuk átalakulna, és ezért megéri dolgozni. Ez az ő döntésük – tette hozzá. Ezzel szemben állnak azok az országok, akik nem akarják ezt a világot.

Egy olyan erőcsoporttal áll szemben a kormány, aminek az a célja, hogy befolyást gyakoroljon az európai politikára

A kormányfő közölte, hogy nem azért harcoltunk a kommunistákkal, hogy a kivívott világunkat feladjuk. Orbán Viktor elmondta, hogy az unió feladata, hogy ezt a két különböző jövőt elképzelő országcsoport együttműködését fenntartja. Orbán Viktor közölte, hogy neki nincs Soros-fóbiája, de egy olyan erőcsoporttal áll szemben a kormány, aminek az a célja, hogy befolyást gyakoroljon az európai politikára. A legtöbb ország ezt nem teszi szóvá – mondta Orbán Viktor, sőt az EU pénzzel támogatja ezeket a szervezeteket.

Orbán Viktor: minden európai intézményben ott vannak a Soros György által befolyásolt emberek

Soros György egy tehetséges magyar ember – mondta Orbán Viktor. Jobb lenne barátnak, mint ellenségnek, de ezzel a ténnyel kell együtt élnünk. Minden európai intézményben ott vannak a Soros György által befolyásolt emberek – mondta a kormányfő. Ezeket a tényeket fel kell fedni.

Iráni konfliktus: Orbán Viktor az izraeli-amerikai állásponthoz kell közelíteni az uniós véleményt

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta, hogy a magyar energiastratégiát és katonai stratégiát eddig sikerült külön tartani. Az európai álláspont az izraeli-amerikai állásponthoz legyen közel Irán ügyében – ezt támogatja Orbán Viktor. A kormányfő szerint a Török Áramlat megnyitása jó hír Magyarország számára, miközben a hazai napenergia fejlesztése az energiafüggetlenséget biztosítja. A miniszterelnök szerint Oroszország nem használja az atomerőmű-építést politikai befolyásszerzésre. Erre eddig egyébként sem volt példa. Az ország érdeke, hogy meginduljon a romániai gázkitermelés, de ezt nem tudja a kormány befolyásolni.

Orbán Viktor: a mi győzelmünk nem végleges, mindennap meg kell nyerni a politikai vitákat

Ott ahol az ellenzéknek jobb jelöltjei voltak, ott ők nyertek, és nem a Fidesz – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. A mi győzelmünk nem végleges, mindennap meg kell nyerni a politikai vitákat – tette hozzá. Az ellenfél a pályán van, és ezt mindenkinek tudomásul kell vennie.

Magyarország jó viszonyt szeretne Kijevvel

Az ukrán elnökválasztás óta nem volt magas szintű találkozó Kijevvel. Mi mindent megpróbáltunk. Szeretném, ha újra tudnánk nyitni a magyar-ukrán viszonyt, és erre Kijevnek is szüksége van, mert csak így juthat el a nyugati integrációhoz – tette hozzá.

Két nemzeti konzultáció jöhet ebben az évben

Túl hosszú volt a politikai kampány Magyarországon, és ennek a logikája inkább küzdelmes, és az emberek nem szeretik – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. Le kell zárni a kampányidőszakot, és többek között vissza kell térni a nemzeti konzultáció rendszerére. Legalább kettőt szeretnék ebben az évben tartani – tette hozzá.

Orbán Viktor: nincs semmilyen ok a gyors kormányátalakításra

Ne akarok kapkodni a kormányátalakítás területén, és ha nincs rendkívüli nyomós ok, akkor nem szoktam változtatni – mondta egy kérdésre Orbán Viktor. A stabilitás egy nagyon fontos érték.

Balliberális dominancia van továbbra is a médiában

Orbán Viktor egy másik kérdésre közölte, hogy ha ebben a teremben egy titkos választást tartanak, akkor 80-20 százalékban veszítene. Ezzel a ténnyel számolni kell, mert a média világában van egy baloldali-liberális dominancia. Most is ellenszélben vagyunk, de a korábbiakhoz képest van változás – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor: a két legfiatalabb ember a nyugati politikában Donald Trump és Boris Johnson

A két legfiatalabb ember a nyugati politikában Donald Trump és Boris Johnson – mondta Orbán Viktor. Én is szeretnék olyan fiatal lenni, mint Donald Trump – tette hozzá.

Egy új kereszténydemokrata kezdeményezésére van szükség az európai politikában

Az egész európai pártstruktúra átalakulóban van – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. Az EPP veszít a befolyásából, és egyre gyengébb, és ennek az oka, hogy a mostanin irány rossz – tette hozzá. Az EPP-nek másnak kell lennie, és a fő kérdés, hogy a változásnak mennyiben tud a Fidesz a motorja lenni. Egy új kereszténydemokrata kezdeményezésére van szükség az európai politikában, ha nem változik az EPP irányvonala – mondta Orbán Viktor.

Minden lehetőség nyitva van a Fidesz EPP-tagságát illetően

Orbán Viktor egy másik kérdésre közölte, minden lehetőséget fejben tart a Fidesz EPP-tagságával kapcsolatban. Minél szélesebb döntési lehetőséget akarok magam előtt – tette hozzá. Az európai politikai rendszer átalakulása most zajlik, és ebben a helyzetben van lehetőség, hogy a különféle álláspontok megismerése révén dönthessünk. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a CDU-val, az osztrákokkal is – tette hozzá.

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, hogy az egész európai pártszerkezet egy mély átalakulásban van. Az EPP sokat vesztett, és ennek oka, hogy baloldali és liberális irányba tájékozódik. Mi azt szeretnénk, ha az EPP visszatérne a korábbi értékeihez – tette hozzá. A vita nem az intézményekről és a szabadságról zajlik, hanem a bevándorlásról, az európai családmodellről és a nemzeti kultúra elsőbbségéről – mondta a kormányfő. A liberális demokraták mindhárom előbb említett ügyben a másik oldalon állnak, és az EPP lassan ugyanazt mondja, mint a liberálisok – mondta a kormányfő. Ha az EPP nem kér abból a politikából, amit mi ajánlunk, akkor új irányba kell menni, de nem ezt szeretném, hanem az EPP-t megváltoztatni – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor: a 100 év magyar magánynak vége van

A trianoni évforduló kapcsán úgy fogalmazott Orbán Viktor, hogy az elmúlt 100 évben hazánkat folyamatosan izolálni akarták. Ez a 100 év magyar magány – tette hozzá. Semmilyen bizalmi viszonyt nem tudtunk kialakítani a szomszédainkkal, és az elmúlt években sikerült véget vetni ennek néhány területen – mondta a kormányfő. A 100 év magyar magánynak vége van – tette hozzá.

Orbán Viktor: nem fogunk fizetni senkinek a rossz fogva tartás miatt

Elképesztő, hogy elítélt bűnözőknek milliókat fizetünk ki, mert a rossz fogva tartásra hivatkoznak – mondta Orbán Viktor. Ennek a gyakorlatnak vége, és nem fogunk fizetni senkinek, és vállaljuk a vitákat – jelentette be a miniszterelnök. A kormányfő egy másik kérdésre elmondta, hogy senkit nem lehet jogerős ítélet fényében ideiglenesen szabadon bocsátani, és erre megfelelő jogszabályokat hoznak majd.

Orbán Viktor: február 1-től ingyenesek lesznek a meddőségi kezelések

Orbán Viktor a meddőségi centrumok állami kézbe vételéről azt mondta, hogy azokat felvásárolták, és szó sincsen kisajátításról. Az egész folyamat egyik aspektusa, hogy bioetikai szempontokat is figyelembe vesznek. Mi az élet pártján állunk, és ezért szeretnénk látni az egész folyamatot – indokolt a kormányfő. Nem piaci alapon működnek majd a meddőségi kezelések a jövőben, hanem centrumok jönnek létre, és ingyenes lesz a kezelés. Február 1-től ingyenesek lesznek a meddőségi kezelések – jelentette be a kormányfő.

Titokban zajlik az üldözött keresztények befogadása

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, titokban zajlik a keresztény üldözöttek befogadása, mindezt bizalmasan kezeljük. Vannak olyan esetek, amikor bizonyos emberek erről beszélnek, de ezeket nem szeretjük – tette hozzá. Orbán Viktor egy másik kérdésre válaszolva azt a kérdést tette fel, hogyha a külpolitika értékalapú, akkor miért vagyunk kapcsolatban nem demokratikus országokkal? A külpolitikában a kompromisszumot kell előnyben részesíteni, és a magyar érdeket kell az előtérbe helyezni – jelentette ki.

Meg akarjuk őrizni a falusi életviszonyokat

A nemzeti konzultációk témája még nincsen meg – mondta a kormányfő. A Magyar Falu Program folytatódik, mivel nem mindegy, hogy az urbanizáció, hogyan folytatódik a térségben. Nem akarunk gigavárosokat, meg akarjuk őrizni a falusi életviszonyokat – tette hozzá.

Orbán Viktor: szeretném, hogy a háromgyermekes édesanyákra is kiterjedjen az adómentesség

Lesz újabb családvédelmi akcióterv – mondta Orbán Viktor. Szeretném, ha a háromgyermekes édesanyákra is kiterjesztenék a személyijövedelemadó-mentességet, de erről még jelentős viták vannak a pénzügyminiszterrel.

Továbbra is támaszkodni fog a kormány az egyházak nevelő munkájára

A kormányfő egy másik kérdésre azt mondta, a jövőben is támaszkodni szeretnének az egyházi intézményekre többek között a nevelés területén. A kormányfő egy másik kérdésre azt közölte, hogy az unió számára folyamatos kihívást jelent a közös külpolitika kialakítása. Éppen ezért minden ország legitim lehetősége, hogy saját külpolitikát folytasson.

Egyelőre nem tervezzük az euró bevezetését

Magyarország nincs felkészülve az euró bevezetésére, mivel katasztrófát okozna annak bevezetése, de folyamatosan értékeljük a helyzetet – mondta zárásképpen a kormányfő.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. január 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában