Ország-világ

2021.05.06. 10:21

Orbán Viktor elindult a portói EU-csúcstalálkozóra

A kormányfőt Varga Judit igazságügyi miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter kíséri el Portugáliába.

Forrás: Facebook

Fotó: Orbán Viktor

Kétnapos szociális csúcstalálkozót tartanak az Európai Unió vezetői, illetve az állam- és kormányfők a hétvégén Portóban. Az esemény a portugál EU-elnökség égisze alatt kerül megrendezésre, és lényegében a szociális jogok európai pillérének megerősítését, uniós és nemzeti szintű végrehajtását célozza – írja a Magyar Nemzet.

Orbán Viktor a Facebook-oldalán tett közzé egy fényképet arról, hogy Portugáliába indul csütörtökön. A miniszterelnök a

„Hajrá, magyarok! Határ a csillagos ég!”

mondatokkal kommentálta az utat.

 

A kormányfőt az informális csúcsértekezletre elkíséri Varga Judit igazságügyi miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Varga Judit szintén a Facebookon jelentkezett be a reptérről. Ahogy azt videóüzenetében mondta, 2010 óta Magyarország egy olyan gazdasági modellt vezetett be, amely azóta bizonyította eredményességét, és a munkaalapú társadalom, családpolitika, nemzeti identitás, versenyképesség pilléreire épül. – Mi ezt a modellt fogjuk képviselni Portóban, és így kívánunk részt venni abban a vitában, amely a Covid okozta európai gazdasági válságból való kilábalásra keresi a megoldásokat. Számunkra a szociális Európa a családot, a munkahelyeket és az innovációt jelenti – fogalmazott az igazságügyi miniszter.

Charles Michel, az Európai Tanács ülést összehívó elnöke időközben nyilvánosságra hozta meghívólevelét az informális EU-csúcsra. Ebben kijelentette, hogy a találkozó pénteki napján szociális kérdésekkel foglalkozó magas szintű konferenciára kerül sor, szombaton az országvezetők pedig a Covid utáni helyreállítás, az oktatás és készségfejlesztés, munkahelyteremtés kérdéseit veszik górcső alá. Az egyeztetés második részében online megbeszélést folytatnak Narendra Modi indiai miniszterelnökkel, az unió Indiához fűződő, elsősorban kereskedelmi kapcsolatainak és stratégai partnerségének megerősítéséről.

A portói informális értekezlet a koronavírus-járvány európai berobbanása óta az első olyan csúcstalálkozó, amelyre személyesen, ráadásul Brüsszelen kívül kerül sor.

A szigorú járványügyi korlátozások ugyanakkor még számos tagállamban életben vannak, emiatt Angela Merkel német kancellár és Mark Rutte holland miniszterelnök is előre jelezték, hogy csak online formában csatlakoznak az egyeztetéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában